Hoe ontstaan droge ogen eigenlijk?

zaterdag 25 november 2023 - 15:11 uur

Droge ogen, ook bekend als het droge-ogensyndroom, zijn een veelvoorkomend probleem dat wordt gekenmerkt door onvoldoende traanproductie of een slechte kwaliteit van tranen. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van droge ogen en hoe dit fenomeen eigenlijk ontstaat.

Onvoldoende Traanproductie

Een van de meest voorkomende oorzaken van droge ogen is onvoldoende traanproductie. Traanvocht is essentieel voor het behoud van een gezond oogoppervlak en voor het voorkomen van irritatie. Verschillende factoren, waaronder veroudering, medicijngebruik, en bepaalde medische aandoeningen, kunnen leiden tot verminderde traanproductie.

Kwaliteit van Traanvocht

Naast de kwantiteit is ook de kwaliteit van traanvocht van groot belang. Als de samenstelling van tranen uit balans is, kunnen ze hun smerende en beschermende functie niet effectief vervullen. Een onjuiste samenstelling kan worden veroorzaakt door factoren zoals een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen in de voeding.

Omgevingsfactoren

Externe omgevingsfactoren kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van droge ogen. Blootstelling aan rook, wind, airconditioning en langdurig staren naar beeldschermen kunnen de verdamping van traanvocht verhogen, wat resulteert in droogheid.

Hormonale Veranderingen

Hormonale veranderingen, zoals die optreden tijdens de menopauze bij vrouwen, kunnen invloed hebben op de traanproductie. Vrouwen zijn over het algemeen vatbaarder voor droge ogen dan mannen, en deze onbalans kan worden toegeschreven aan hormonale schommelingen.

Medicatiegebruik

Bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica, decongestiva en bepaalde antidepressiva, kunnen droge ogen als bijwerking hebben. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen als u merkt dat uw ogen droger worden na het starten van een nieuw medicijn.

Oogheelkundige Aandoeningen

Sommige oogheelkundige aandoeningen, zoals het blefaritis (ontsteking van de ooglidranden) en het syndroom van Sjögren (een auto-immuunziekte die de traanklieren aantast), kunnen leiden tot chronische droge ogen.

Conclusie

Droge ogen kunnen uit verschillende oorzaken voortkomen, variërend van leeftijd en hormonale veranderingen tot omgevingsfactoren en medicatiegebruik. Een grondige evaluatie door een oogarts kan helpen bij het identificeren van de specifieke oorzaak, waardoor effectieve behandeling mogelijk is.

Veel gestelde vragen

Kunnen droge ogen permanent zijn?

In veel gevallen kunnen droge ogen worden beheerd en verbeterd, maar de aanpak hangt af van de onderliggende oorzaak.

Wat zijn enkele zelfzorgmaatregelen voor droge ogen?

Het regelmatig gebruik van kunsttranen, het verminderen van blootstelling aan droge omgevingen en het knipperen vaker kunnen helpen.

Moet ik een arts raadplegen voor droge ogen?

Ja, vooral als de symptomen aanhouden of verergeren. Een oogarts kan de oorzaak vaststellen en een geschikte behandeling aanbevelen.

Kan voeding invloed hebben op droge ogen?

Ja, een gezonde voeding met voldoende omega-3