Waar worden fillers voor gebruikt?

maandag 15 mei 2023 - 13:05 uur

Wat zijn fillers?

Fillers zijn een veelbesproken onderwerp in de wereld van cosmetische behandelingen. Maar wat zijn fillers eigenlijk? Fillers, ook wel bekend als injectables, zijn stoffen die in de huid worden ge´njecteerd om volume toe te voegen, rimpels te verminderen en bepaalde gezichtskenmerken te verbeteren. Ze worden gebruikt om de jeugdige uitstraling van de huid te herstellen en het gezicht een frissere en vollere look te geven.

Volume en rimpels

Een van de belangrijkste toepassingen van fillers is het herstellen van volumeverlies in het gezicht. Naarmate we ouder worden, verliezen we geleidelijk aan volume in bepaalde delen van het gezicht, zoals de wangen en de lippen. Dit volumeverlies kan leiden tot een vermoeide uitstraling en het ontstaan van rimpels en plooien. Door fillers in te zetten, kunnen deze gebieden worden opgevuld en het verloren volume worden hersteld, waardoor de huid er weer jeugdig en stralend uitziet. Fillers kunnen ook effectief zijn bij het verminderen van fijne lijntjes en diepere rimpels. Ze kunnen worden gebruikt om de huid gladder te maken en de zichtbaarheid van rimpels te verminderen. Met behulp van fillers kunnen bijvoorbeeld de lijntjes rond de mond (ook bekend als de marionetlijnen) en de neus-lippenplooi worden behandeld, waardoor een jeugdigere uitstraling ontstaat.

Lipvergroting en contourverbetering

Een andere veelvoorkomende toepassing van fillers is lipvergroting. Volle en sensuele lippen zijn een populair schoonheidsideaal geworden, en fillers kunnen helpen om dit te bereiken. Door fillers in de lippen te injecteren, kunnen ze voller en beter gedefinieerd worden, waardoor het hele gezicht een meer jeugdige uitstraling krijgt. Naast het herstellen van volume en het verminderen van rimpels, kunnen fillers ook worden gebruikt om de contouren van het gezicht te verbeteren. Met behulp van fillers kunnen bijvoorbeeld de jukbeenderen worden geaccentueerd, de kaaklijn worden versterkt en de kin worden gevormd. Deze techniek, ook wel bekend als "liquid facelift", kan een niet-chirurgisch alternatief bieden voor een facelift.

Direct resultaat en minimale downtime

Een groot voordeel van fillers is dat ze direct resultaat geven. Na de behandeling zal het effect van de fillers meteen zichtbaar zijn, waardoor je direct kunt genieten van de verbeteringen in je uiterlijk. Dit maakt fillers een populaire keuze voor mensen die snel en effectief resultaat willen zien. Daarnaast is de downtime na een fillerbehandeling over het algemeen minimaal. Hoewel er enige zwelling, roodheid of blauwe plekken kunnen optreden, kunnen de meeste mensen na de behandeling hun normale activiteiten direct hervatten. Dit maakt het een handige optie voor diegenen die geen lange herstelperiode willen hebben.

Tijdelijkheid en onderhoud

Een belangrijk aspect van fillers is dat ze niet permanent zijn. De meeste fillers die tegenwoordig worden gebruikt, zijn op basis van hyaluronzuur, een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Het lichaam breekt hyaluronzuur geleidelijk af, waardoor het effect van de fillers na verloop van tijd vervaagt. Dit betekent dat de resultaten van een fillerbehandeling niet permanent zijn en na een bepaalde periode moeten worden bijgewerkt. De duurzaamheid van fillers kan variŰren, afhankelijk van factoren zoals het type filler, de locatie van de injectie en de individuele stofwisseling. Over het algemeen kunnen de resultaten van fillers enkele maanden tot anderhalf jaar aanhouden voordat ze geleidelijk vervagen. Om de gewenste resultaten te behouden, kan het nodig zijn om periodiek onderhoudsbehandelingen te ondergaan.

Veiligheid en professionaliteit

Het is van cruciaal belang om fillers alleen te laten toedienen door een ervaren en gekwalificeerde professional. Een getrainde arts of cosmetisch specialist heeft de kennis en vaardigheden om fillers op een veilige en effectieve manier toe te dienen. Ze kunnen de juiste hoeveelheid filler en de optimale injectietechniek bepalen om de gewenste resultaten te bereiken. Het is ook belangrijk om te weten dat hoewel fillers over het algemeen als veilig worden beschouwd, er enige risico's verbonden zijn aan de behandeling. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn: roodheid, zwelling, blauwe plekken, jeuk of tijdelijke gevoeligheid op de injectieplaats. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf. Kortom, fillers zijn veelzijdige cosmetische behandelingen die kunnen worden gebruikt voor het herstellen van volume, het verminderen van rimpels, het vergroten van de lippen en het verbeteren van de gezichtscontouren. Ze bieden direct resultaat en vereisen minimale downtime. Het is echter belangrijk om fillers te laten toedienen door een ervaren professional en zich bewust te zijn van de tijdelijke aard van de resultaten. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en met een gekwalificeerde specialist samen te werken, kunnen fillers een effectieve en veilige manier zijn om cosmetische doelen te bereiken en het zelfvertrouwen te vergroten.