Tips voor gezonde voeding met minder koolhydraten

dinsdag 03 december 2019 - 12:12 uur

 Steeds meer mensen hebben overgewicht in Nederland. Heb jij overgewicht of heb je een gezond gewicht? Dit kun je eenvoudig checken door gratis je bmi te berekenen. In deze blog ga ik je een aantal tips geven, hoe jij gezonder kunt gaan eten en welke ingrediënten je daarvoor in huis kunt halen. Want een goede voorbereiding is het halve werk!

Eet minder suiker
Elk product bevat wel suiker. Laat je niet verleiden door de tekst die op de verpakking staat (zonder toegevoegde suikers). Want er kunnen ook altijd gewoon van het soort product van nature al suiker bevatten. Zelfs fruit bevat suikers ! Lees daarom goed de etiket door om zeker te weten dat je niet een product haalt die te veel suiker bevat.

Plan je maaltijden
Probeer alvast voor de aankomende week te plannen wat voor eten je gaat maken of welke eten je eventueel zou kunnen maken als avondeten. Zo kan je de ingrediënten noteren die je misschien nodig hebt bij je maaltijd en het meteen halen wanneer je boodschappen doet. Zo hoef je niet weer terug naar de supermarkt te gaan en het voordeel is je hebt dan alles al in huis en je kan meteen beginnen met het voorbereiden van je maaltijd, mmmm…

Zorg dat je wat producten op voorraad hebt
Het is ook verstandig om de meeste belangrijkste dingen alvast in huis te hebben. Zoals voedsel waarmee jij ontbijt voor jezelf maakt. Als je in de ochtend geen ontbijt hebt staan wat je eigenlijk gemakkelijk uit de koelkast zou kunnen pakken, dan ben je weer sneller geneigd wat ongezonds en snel te eten, of je gaat snel voor werk naar de supermarkt om wat broodjes en beleg te halen. Dit geldt natuurlijk ook weer voor je lunch, tussendoortjes en avond eten.

1. Geschikte producten:
Welke producten zou je toch kunnen halen die gezond zijn en die je zonder twijfel in je kar zou kunnen gooien ? Je hebt meer keus dan je denkt, er zijn zo veel gezonde producten die je zou kunnen halen maar iedereen denkt wel eens moeilijk dan dat het eigenlijk is omdat ongezonde snacks toch lekkerder klinken.. dus hier heb ik gelukkig een lijstje voor je gemaakt met de producten die je zeker zou kunnen halen:
 Een onbewerkt stuk vlees
 Magere vleeswaren
 Vis
 Tonijn
 sardientjes
 Haring
 Makreel
 Zalm
 Ansjovis
 Tofu
 Magere kwark
 Volle kwark
 Eieren
 Griekse yoghurt (mager)
 Hüttenkäse
 (half)volle melk
 Feta kaas
 Plantaardige melk
 Volkoren brood
 Volkoren wraps
 Roggebrood
 Havermout
 Volkoren pasta
 Rijstwafels
 Zilvervliesrijst
 Peulvruchten
 Ongezouten noten
 100 % pindakaas
 Zoete aardappels
 Groente
 Fruit
Zoals je kan zien zijn het dus best wel veel producten! Benieuwd wat voor recepten je hier mee kunt maken? Kijk dan eens op kokenmetlisa.nl voor gezonde koolhydraatarme recepten. Je kan ook beter volkoren producten eten dan in plaats witte producten, zoals volkoren brood dan in plaats wit brood. Dit komt omdat volkoren producten een stuk gezonder is dan geen volkoren producten.

2. Vlees :
Kalkoen
Kip
Lam
Rund
Varken

Het is altijd wel lekker om een stuk vlees te eten tijdens het avond eten, maar hou er wel rekening mee dat je onbewerkte stukjes haalt. Bij bewerkte stukken vlees zijn er meestal veel zout etc. toegevoegd, dus als je een onbewerkte stuk vlees koopt kan je thuis zelf kruiden toevoegen die jij lekker vindt.

3. Vis :
Ansjovis Goudmakreel
Haring Kabeljauw
Makreel Paling
Sardine Zalm

Hou ook hierbij weer rekening mee dat je onbewerkte stukken vis koopt en geen bewerkte. Het is een stukje gezonder door zelf smaak / kruiden toe te voegen.

4. Schaal en schelp dieren :
Gamba Garnalen
Krab Kreeft
Mosselen oesters

Deze producten zie je vaak bewerkt in de winkel staan maar probeer jezelf niet te verleiden en haal zeker de onbewerkte !! Je kan zelf zo veel toevoegen tijdens het voorbereiden van je eten, dat is stukken gezonder.
5. Groente :
Je hebt heel veel verschillende soorten groenten. Het is ook belangrijk om elke dag wat anders te eten, zo krijg je verschillende vitamines en mineralen binnen. Het is verstandig om per dag ongeveer 200 tot 250 gram groente te eten. Je hebt ook groente voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld voor andere seizoenen, dit kom je ook vast wel tegen in de supermarkten. Het is dan ook wel handig om dan wat groente te eten van dat seizoen. Dit zijn de groenten die je eventueel zou kunnen halen :
Knoflook Ui Courgette
Spinazie Paprika Pompoen
Prei Komkommer Tomaat
Bloemkool Broccoli Wortel
Venkel Mais Avocado
Champignons Andijvie Sla
ijsbergsla Aubergine Artisjok
Rode bieten Knolselderij Radijs
Koolraap Boerenkool Chinese kool
Rode kool Spitskool Spruitjes
Bosui Taugé Rabarber
Witlof Snijbonen Sperziebonen
Doperwten Tuinbonen Kousenband
Aardpeer Koolrabi Paksoi
Pastinaak Peultjes Postelein
Selderij Sugar snaps Snijbiet
Waterkers zeewier

Je kan groente op verschillende manieren voorbereiden om het te eten. Je zou groenten rauw kunnen eten als salade of als tussendoortje. De meeste eten wortels en tomaten als tussendoortje. En natuurlijk kan je groente verwarmen en het ook toevoegen bij je maaltijd.

Je kan ook groente in blik halen, pot groenten gaan heel lang mee dus je zou ze prima voor een maand of twee in de kast laten ! Het is net zo gezond als verse groenten en het is altijd wel handig om een beetje voorraad in huis te hebben. let er wel op dat je potgroenten haalt zonder extra toegevoegde suiker en/of zout.