Hoe gaat een floaterlaserbehandeling in zijn werk?

dinsdag 30 juli 2019 - 17:07 uur

Als we het woord laserbehandeling lezen of horen denken we al snel aan een ooglaserbehandeling, de laserbehandeling waarbij de sterkte van het oog wordt gecorrigeerd met behulp van een laser zodat iemand weer goed (beter) kan zien. Het voordeel van een ooglaserbehandeling is dat je daarna geen bril of contactlenzen meer hoeft te dragen, wat toch als een erg groot voordeel wordt gezien.

Floaterlaserbehandeling

Maar wat is dan een floaterlaserbehandeling en hoe wordt de behandeling in de praktijk in een oogkliniek uitgevoerd? Ook bij deze behandeling is er sprake van een oogaandoening en de behandeling lijkt dan ook heel erg op een ooglaserbehandeling. Als iemand last heeft van floaters wordt de behandeling door een oogarts uitgevoerd. Floaters zijn een soort vertroebelingen van het oog waardoor men minder goed/scherp kan zien. Om precies te zijn, floaters zijn vertroebelingen van het glasvocht waardoor het zicht minder kan worden. In feite heeft iedereen in meer of mindere mate last van floaters maar voor sommigen is het probleem zo erg, dat ze echt niet meer goed kunnen zien en een operatie nodig is.

Behandeling van floaters in de praktijk

Er is een aantal manieren die de oogarts in kan zetten om floaters te behandelen. Een eenvoudige oplossing is het toedienen van oogdruppels waardoor men weer beter kan zien, in ieder geval minder of geen last meer heeft van de floaters. Nadeel van deze methode is dat de patiënt last kan krijgen van verwijding van de pupillen en dan bijvoorbeeld geen auto meer mag rijden. Een ingrijpender manier om floaters te behandeling is de zojuist besproken floaterlaserbehandeling. Eerst is er altijd een intakegesprek met de oogarts die de patiënt vervolgens informeert over de behandeling en welke risico’s er verbonden zijn aan de operatie. Voor dat de arts gaat opereren worden eerst de pupillen van de patiënt verwijd met oogdruppels zodat de oogarts kan constateren waar de floaters zich in het oog bevinden. Als de arts de exacte locatie van de floaters in kaart heeft gebracht kan gestart worden met de laserbehandeling. Met behulp van oogdruppels wordt het oog van de patiënt verdoofd, vervolgens volgen er enige voorbereidingen en wordt de laser aangezet. De ooglaser verdampt de floaters waardoor deze verdwijnen en de patiënt er geen last meer van heeft.

Tijdsduur behandeling

De hele behandeling neemt gemiddeld een half uur in beslag, afhankelijk van hoe helder het hoornvlies is. Na de behandeling is er een kans dat de patiënt nog wat wazig zicht heeft maar dat verdwijnt na enige uren. Per oog moet men gemiddeld rekenen op een behandeling of drie.