Hoe ga je haarverlies tegen?

donderdag 23 mei 2019 - 07:05 uur

 Heeft u last van haaruitval? Dan hoeft u niet direct te wanhopen. Er zijn talloze manieren waarmee u haarverlies kunt beperken of zelfs tegen gaan. Let er wel op dat u de kwaal in een zo vroeg mogelijk stadium aanpakt. Hoe eerder u tot actie komt... hoe groter de kans op een positief effect.

Waardoor ontstaat haarverlies?
Haaruitval komt vooral bij mannen voor. Veel mensen weten niet dat ook veel vrouwen met het probleem te maken hebben. Het gebeurt regelmatig dat vrouwen boven de 45 jaar door stress of slechte voedingsgewoonten hun haar verliezen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan behandelingen om kanker tegen te gaan of hormoonveranderingen.

De belangrijkste oorzaken voor haarverlies:


A.Erfelijkheid
Bij veruit de meeste mensen is dit de belangrijkste oorzaak van haarverlies. Dit geldt voor 95 procent van alle mannen waarbij haar uitvalt. Erfelijkheid kan ook een oorzaak zijn bij vrouwen, al ligt het percentage vele malen lager dan bij mannen.

B. Stress
Vooral wanneer iemand langdurig last heeft van stress of als er veel stressvolle situaties zijn binnen een korte tijd, dan kan dit resulteren in haaruitval.

C. Hormoonveranderingen
Vrouwen hebben soms last van haaruitval na een zwangerschap of de geboorte van een kind. Er bestaat ook een risico bij andere hormoonveranderingen. Bijvoorbeeld bij ziektebeelden, zoals problemen met de schildklier, of na het stoppen met de pil. De overgangsjaren kunnen eveens tot haarverlies leiden.

Wat is er aan te doen?
Verschillende manieren hebben een preventieve werking op haarverlies. Hieronder noemen we er een aantal. Het is belangrijk dat u niet te lang wacht met het inzetten van methodes. De kans op een positief effect wordt daarmee echter kleiner.

1.Gezond eten
Wie gezond eet, doet er in ieder geval al erg veel aan om te voorkomen dat haar snel uitvalt. De haarwortelcel in het menselijke lichaam is een van de celsoorten dat het snelst deelt. Door de hoge stofwisselingssnelheid zijn veel gezonde voedingstoffen, zoals vitaminen, nodig.

Voorbeelden van ‘haarvriendelijke’ voeding:
- Tomaten
- Wortels
- Citrusvruchten
- Groene bladgroenten
- Noten
- Olijfolie
- Vette vis

2.Medicijnen
Op de markt zijn medicijnen te verkrijgen die in een vroeg stadium haarverlies bij mannen tegen gaan. Een goed voorbeeld is het medicijn Propecia. U kunt dergelijke medicijnen gemakkelijk online kopen. Daarnaast is geen recept nodig om te medicijnen te bestellen.

3.Stoppen met roken
Het is makkelijker gezegd dan gedaan: stoppen met roken kan helpen bij vroegtijdige haaruitval. Roken zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten, waardoor haarwortels onvoldoende zuurstof en voeding krijgen.

4.Minder koffie drinken
Stress kan leiden tot haarverlies. Veel koffie drinken verhoogt het stressniveau, omdat hierdoor meer adrenaline wordt aangemaakt. Het drinken van minder koffie kan dus helpen om uw haar te behouden. Drink maximaal 1 of 2 kopjes per dag.