Ogen laseren

donderdag 17 mei 2018 - 08:05 uur

Als je last hebt van slechte ogen, kan dat best vervelend zijn in het dagelijks leven. Je kan natuurlijk een bril of lenzen dragen, maar die moet je elke ochtend en avond weer op- en afdoen of schoonmaken. Als je je ogen laat laseren, is dat permanent. Je hoeft dus niet meer moeilijk te doen.

Voordelen
Zoals eerder al staat, je hoeft niet meer ‘s ochtends je ril of lenzen schoon te maken. Ook hoef je niks meer te vervangen. Daarnaast moet je een bril ongeveer na 2 á 3 jaar vervangen en lenzen elke 30 dagen. Dus op lange termijn scheelt dat veel geld.

Nadeel
Er is maar één nadeel. Dit is het risico van de operatie. Bij 95% van de mensen die deze operatie ondergaan, zijn er geen complicaties. De andere 5% is het wel fout gegaan. Bij de operatie willen ze ervoor zorgen dat je weer 100% kan zien. Bij deze 5% mensen is het zicht meer dan 100% geworden. Je zou denken dat dat alleen maar goed is. Helaas is dat absoluut niet waar. In dit geval heeft de operatie de lichtverstrooiing in het oog aangetast. Met het gevolg dat je al het licht extra vel ziet en dus juist vrij weinig kan zien. Door de hoeveelheid licht in je oog ga je veel dingen dubbel of wazig zien. Er wordt gezegd dat dit met een andere operatie ook opgelost kan worden, alleen in de praktijk gaat dit minder vaak goed dan er gezegd wordt. Daarnaast kost het ook erg veel geld, zeker als het fout gaat. Dan moet je namelijk de erop volgende operaties ook betalen.

Verschillende behandelingen
Er zijn 6 verschillende behandelingen. De ReLEx SMILE is een van deze behandelingen. Deze behandeling is te vergelijken met een kijkoperatie. ReLEx SMILE staat voor SMall Incision Lenticule Extraction. De volgende behandeling is de transPRK methode. Dit is de zogenaamde ‘no touch’ methoden. Bij deze behandeling is het mogelijk om alle ingrepen aan het oppervlak van het oog te doen zonder dat het oog aangeraakt wordt. De derde behandeling is de IntraLASIK methode. In deze methode geeft een lazer het oog een aangepaste vorm om het oog de juiste sterkte te geven. De vierde methode is de wavefront. Met deze behandeling wordt het minder nachtzicht, verblinding en schaduwen verholpen. De een na laatste behandeling is de monovision methode. Dit is een leesbrilcorrectie. Dit is dus voor mensen die in het algemeen geen bril nodig hebben, alleen bij het lezen wel. De laatste behandeling is de lensimplantatie. Het woord zegt het al, in deze behandeling wordt de lens van jouw sterkte in je oog geïmplanteerd. Dit is wel de duurste behandeling. Daarom is wordt deze behandeling ook alleen gedaan op het moment dat je ogen niet geschikt zijn voor een van de andere behandelingen.

Tot slot
Je ogen zijn erg belangrijk. Dus doe er voorzichtig en denk goed na voordat je een van deze operaties gaat doen. Eenmaal gedaan, kan het niet meer terug gedraaid worden!