Pilates: goed voor je balans!

donderdag 01 februari 2018 - 17:02 uur

 

Al jaren ga ik standaard op de maandagochtend, om 10 uur, naar mijn pilatesles. Dit is zo’n heerlijk begin van de week! Je hebt al in het begin van de week gesport, maar zonder dat je met een heel rood hoofd weer thuis komt.
Sinds ik op pilates zit, is mijn houding verbeterd. Ik had gelukkig geen klachten, maar ik heb wel eens opmerkingen gekregen dat ik “zo netjes recht zat”. Dit is alleen maar te danken aan mijn pilatesuurtje op de maandagochtend…

Een stukje geschiedenis

Joseph Pilates heeft in het begin van de 20e eeuw de pilatesmethode uitgewerkt. Deze is er vooral op toegespitst om de spieren te ontwikkelen die ervoor zorgen dat je lichaam in de juiste balans staat, en daarnaast de wervelkolom te ondersteunen.
Oorspronkelijk is deze methode bedoeld geweest voor de revalidatie van oorlogsveteranen van de Eerste Wereldoorlog. De pilates methode wordt inmiddels erkend door fysiotherapeuten, artsen en chiropractors.

Sporten zonder zweten

Net als yoga is pilates een sport waarbij je je niet in het zweet hoeft te werken. Yoga en pilates lijkt op elkaar met pilates concentreert zich meer op de kernspieren dan yoga. Daarnaast werkt pilates heel effectief bij blessures of fysieke ongemakken.
Bij yoga gaat het vooral om de beleving; en het is wat meer “naar binnen gericht”.
Een pilates les heeft wat meer structuur en de oefeningen moeten exact gedaan worden.

Voor wie is pilates geschikt?

Pilates is heel toegankelijk; voor jong en oud, man en vrouw. Je leert je lichaam heel bewust te gebruiken, je houding wordt beter en je gaat je fitter voelen.
Vooral voor mensen met lage rugklachten of medische aandoeningen als artrose of reuma, is pilates een aanrader.
Maar ook voor topsporters kan het een heel goede aanvulling en ondersteuning zijn op de reguliere training!

Zelf een pilates opleiding volgen?

Als je zelf gegrepen wordt door het pilatesvirus, dan zou je zeker kunnen overwegen om zelf ook pilatesdocent te worden! Een dergelijke pilates opleiding wordt overal in het land gegeven. Je leert dan zowel de theoretische als de praktische aspecten van de methode. Zaken als anatomie, bewegingsleer en fysiologie worden ook in de theorie lessen besproken.
In de praktijklessen leer je de klassieke pilates technieken te combineren met de moderne technieken. Daarnaast wordt je uitgelegd hoe je je lessen het beste op kan bouwen.
En natuurlijk hoort een stage er ook bij!
De kosten van een dergelijke opleiding zijn te overzien: voor zo’n slordige € 500 inclusief examen kun je dit al doen. Om vervolgens zelf je eigen lessen te gaan geven, en heel veel mensen zo’n gezonde en relaxte start van de week te bezorgen…