Gezond achter je bureau

donderdag 28 september 2017 - 09:09 uur

Wie regelmatig langere tijd achter een bureau zit, weet waarschijnlijk dat goed zitten van groot belang is. En voor goed zitten tijdens het werk is een ergonomische juiste bureaustoel erg belangrijk; met een gezonde zithouding is de kans op vermoeidheid en zelfs rug- en nekklachten aanzienlijk minder groot.

Ergonomie binnen een gezonde werkomgeving is natuurlijk geen nieuw begrip. Maar door een forse toename van zittend (computer)werk de afgelopen decennia is het er zeker ook niet minder actueel op geworden. Een goede zithouding is essentieel voor het goed functioneren, waardoor vervelende klachten die kunnen leiden tot een lagere productiviteit en een hoger ziekteverzuim veelal worden voorkomen. En op die manier is een ergonomisch verantwoorde werkomgeving in het belang van zowel werknemers als werkgever.


Wat is een ergonomisch goede bureaustoel?

Het menselijk lichaam is niet geschikt langere tijd te zitten en al die tijd een statische houding aan te nemen. Een ergonomische goede bureaustoel activeert het lichaam dan ook zodat de doorbloeding van de spieren goed blijft en ondersteunt daarbij de bewegingen die we maken. Hierdoor verbeteren de arbeidsprestaties want je bent fitter en wordt minimaal afgeleid door fysieke ongemakken.

Ben je toe aan een nieuwe bureaustoel let dan op een aantal eigenschappen die altijd belangrijk zijn. Zo moet de zithoogte verstelbaar zijn van ongeveer 41 tot 55 cm en dient de zitting vlak, minimaal 40 cm breed en 44 cm diep te zijn. Andere belangrijk zaken zijn een breedte van de rugleuning van minimaal 36 en maximaal 46 cm met een lengte van minimaal 37 cm. Maar let ook op iets basaals als het onderstel; deze dient bij voorkeur te beschikken over vijf zwenkwielen, is draaibaar en de afstand tussen de draaias en de vloer is minimaal 2 cm. Meer weten? Naast de Nederlandse NPR zijn er ook Europese richtlijnen om te checken of een bureaustoel over de juiste ergonomische eigenschappen beschikt.


Soorten bureaustoelen

Houd bij het kiezen van een ergonomische bureaustoel rekening met de diverse typen stoelen die er zijn, elk met hun eigen kenmerken. Belangrijke soorten zijn:

> Synchroon mechaniek bureaustoel

Bij dit type is de zitting van de stoel afgestemd op de beweging van de rug; dit geeft extra ondersteuning van de rug, zonder dat je het gevoel hebt dat je achterover valt. Het synchroonmechaniek kan op het lichaamsgewicht worden ingesteld en is dus voor (bijna) iedereen geschikt.

> Balanced movement mechanisme bureaustoel
Een bureaustoel gebaseerd op een balanced movement mechanisme gaat nog een stapje verder dan een synchroon mechaniek-stoel; het zorgt door een dynamische zithouding voor beweging van het hele lichaam. Dit begint vanuit de voeten voor een betere bloedsomloop en een betere positie van het lichaam in een betere positie blijft, waarbij de rugleuning en zitting ten opzichte van elkaar in een vaste hoek blijven.

> Pendelmechaniek bureaustoel
Een bureaustoel die gebruik maakt van de pendelmechaniek zorgt er voor dat je rug, zelfs als je stilzit, een constante massage krijgt. Door het mechanisme is de zitting van de stoel volledig los en beweegt dan ook alle kanten op. En vreemd genoeg geeft dit juist meer stabiliteit en wordt door de meesten als erg prettig ervaren. Met altijd een juiste zithouding is dit een prima keuze voor het voorkomen van met name rugklachten.

Toe aan een (nieuwe) bureaustoel? Op Officecity.be van Office Shops vind je een enorm uitgebreide collectie in vele kleuren en voor zeer uiteenlopende toepassingen. Naast bureaustoelen kun je er ook uitstekend terecht voor directiestoelen, vergaderstoelen, kantinestoelen en entreemeubilair.