Goede hygiŽne is gezonder

dinsdag 24 januari 2017 - 15:01 uur

Wie in een schoon huis leeft, die leeft daarmee ook gezonder. Maar is dat nu eigenlijk wel zo? Waarom is het belangrijk om voor een goede hygiëne in huis te zorgen? Of waarom maakt het niet uit? Wat zijn de risico’s en waar moet je op letten? Is het inschakelen van een schoonmaker of schoonmaakbedrijf de moeite waard voor jouw gezondheid?

De slaapkamer
Neem bijvoorbeeld de slaapkamer. Dit is wel de voornaamste plek waar bacteriën en huisstofmijt vrij spel heeft. Door het tranpireren tijdens het slapen komen er allerlei onhygiënische stoffen vrij, zowel in lakens als bed. Een schone slaapkamer draagt echt wel bij aan een betere gezondheid. Mijten houden van stof en in een bed zijn zeer veel mijten aanwezig. Het is dus belangrijk dat je regelmatig het bed verschoont en dat je ook de kledingkast - hier komt altijd veel stof te liggen - schoonmaakt.

Wat zijn huisstofmijten precies?
Huisstofmijten leven van stof, schilfertjes van de huid, sporen van schimmeld, stuifmeelkorrels en plantenvezels. Ze voelen zich het beste op het gemak in een warme en vochtige omgeving. Denk bijvoorbeeld aan vloerbedekking, gordijnen, knuffels en beddengoed. 1 of de 10 mensen schijnt allergisch te zijn voor huisstofmijt. Nog meer reden om je slaapkamer dus goed schoon te houden.

Tips bed schoonmaken
Omdat het schoonhouden van het bed een belangrijke taak is geven we hier wat tips. Wanneer je dit doet, is de kans klein dat je mijten in je kamer hebt. 1.Gebruik een molton om het matras te bedekken. Deze beschermt het matras en neemt lichaamsvocht op 2.Stook niet te veel in de slaapkamer. Hou de temperatuur op zo’n 25 graden 3.Verschoon minimaal 1 keer per week het beddengoed 4.Ventileer dagelijks de kamer voldoende 5.Hang bij droog weer regelmatig het beddengoed buiten 6.Lucht na het slapen het bed. Door bijvoorbeeld een raam open te zetten. Mijten houden namelijk niet van kou. Doen dus!