Hoe kun je met koolhydraatarme recepten afvallen?

dinsdag 13 maart 2018 - 07:01 uur

Het is lente en dat betekent dat de sportscholen volstromen met mensen die als goed voornemen willen afvallen. Beweging is inderdaad een van de beste manieren om de daad van het afvallen bij het woord (en het goede voornemen) te voegen. Maar een andere belangrijke manier die tot veel verschil leidt is voeding. Langere tijd dachten diëtisten en afvalgoeroes dat het vooral om calorieën draaide. Daar is men van terug gekomen, blijkt ook uit de laatste wijzigingen van het Voedingscentrum. Wat blijkt? Niet calorieën, maar koolhydraten zijn de dikmakers. Hoe zit dat? Dat leggen we je graag uit in dit artikel.

Calorieën en koolhydraten

Wie calorieën telde, telde eigenlijk hoeveel energie er binnenkwam. Die energie was opgebouwd uit drie belangrijke voedingsstoffen, namelijk eiwitten, vetten en koolhydraten. De juiste balans zorgde voor een inname van 2.000 tot 2.500 calorieën per dag. Precies genoeg om je ding te doen. Mensen die meer calorieën binnenkrijgen en niet meer verbranden, worden dikker. Mensen die meer verbranden dan de hoeveelheid calorieën, vallen af. Maar nieuwe inzichten geven aan dat het vooral om koolhydraten draait. De hoeveelheid koolhydraten in onze voeding is enorm. We krijgen veel te veel koolhydraten binnen tegenover vrij weinig vetten (onverzadigde vetten) en eiwitten. Daarmee is het idee van een koolhydraatarm dieet geboren.

Koolhydraatarme recepten

Het idee van koolhydraatarme recepten bestaat al langer. Het Voedingscentrum heeft in 2016 een bezem door de Schijf van Vijf gehaald en daarmee de koolhydraatarme gedachte weer op scherp gezet. Want het blijkt dat vooral producten als brood, pasta en rijst boordevol koolhydraten zitten. Het zijn koolhydraten die we niet nodig hebben, maar die ons wel (onnodig) dik maken. Koolhydraatarme recepten uit de tijd van dr Dukan en Atkins zijn tegenwoordig weer helemaal terug, maar dan grondig herzien.

Wat kenmerkt deze recepten?

Koolhydraatarme recepten bevatten weinig koolhydraten; In koolhydraatarme recepten zitten naar verhouding veel eiwitten; In deze recepten zijn ook veel onverzadigde vetten aanwezig; De recepten zijn vaak op basis van vlees en vis, omdat deze boordevol eiwitten zitten en koolhydraatarm zijn; In veel recepten wordt gebruik gemaakt van noten en zaden.

Werken koolhydraatarme recepten?

De belangrijkste vraag is natuurlijk of koolhydraatarm eten werkt. Het antwoord is positief. Wie meer koolhydraatarm eet, dus minder koolhydraten, en vooral overstapt op meer eiwitten en onverzadigde vetten, zal zeer snel effect gaan merken. Je kunt dus afvallen door je voedingspatroon aan te passen. Beweging is daarbij niet noodzakelijk, maar zal het effect zeker vergroten en bespoedigen.

Conclusie

Zo aan het begin van het jaar zoekt men naar manieren om af te rekenen met overtollige kilo’s uit de voorgaande jaren. Nieuwe inzichten van onder andere het Voedingscentrum laten zien dat we ons moeten richten op koolhydraatarme bronnen. Bijvoorbeeld door het volgen van een koolhydraatarm dieet en te zoeken naar koolhydraatarme recepten. Een koolhydraatarm dieet richt zich op het verbranden van vet door het eten van minder koolhydraten en vet verbrandende alternatieven te zoeken. Door koolhydraatarm te eten, kun je dus snel afvallen. Wil je nog meer effect? Dan is het niet verkeerd om je aan te melden bij de sportschool. Beweging zal een positief effect op je vetverbranding hebben.

Hulp bij afvallen?