Koffiebonen: alles wat je moet weten

dinsdag 03 januari 2017 - 10:01 uur

In dit artikel worden de basics van koffiebonen toegelicht. Na het lezen van dit artikel weet jij alles wat je moet weten en bij jij goed op weg om een koffie expert te worden!

Twee soorten koffiebonen: Arabica en Robusta
Ondanks dat er meerdere soorten koffiebonen zijn, worden er met name twee maar gebruikt voor het zetten van koffie. Dit zijn de Arabica en de Robusta bonen.

De Arabica boon
De Arabica boon is de oudste koffieboon ter wereld en wordt voornameljk gevonden in Afrika. Oorspronkelijk komt deze boon uit Ethiopië. Door de volle en fijne smaak en geur van de bonen is deze boon erg populair voor het zetten van koffie. Ook is het caffeïne-gehalte van deze koffiesoort lager dan zijn tegenhanger, de Robusta boon.

De Robusta boon
De Robusta boon komt ook oorspronkelijk uit Afrika, maar heeft ook zijn roots in Azië en Brazilië. De Robusta boon is sterker dan de Arabica boon en kan dus beter overleven. Dit zorgt echter wel voor een sterekere smaak en een hoger caffeïne gehalte dan die van de Arabica boon.

Welke boon jij gebruikt, ligt totaal aan jouw individuele smaak voor koffie. Hou jij meer van de sterke volle smaak van koffie? Ga dan voor de Robusta boon. Hou jij meer van een iets zachter bakje koffie, kies dan de Arabica voor het zetten van jouw koffie.

De duurste koffie ter wereld: Kopi Loewak
Er is één bijzondere soort koffie die iedereen moet kennen. Dit is de Kopi Loewak koffie. Deze koffie wordt van ofwel Arabica, ofwel Robusta bonen gemaakt, maar heeft een nogal bijzonder verwerkingsproces. Voordat de boon wordt gebrandt, wordt deze namelijk eerst nog gegeten door een klein beestje, genaamde de Loewak! De Loewak eet dus eerst de koffiebessen, waarna in zijn uitwerpselen de koffiebonen weer worden teruggevonden. Omdat de koffiebonen moeilijk te vinden zijn in de uitwerpselen van de Loewak, heeft deze koffie een hoog prijskaartje. Wel geeft dit speciale bereidingsproces een speciaal smaakje aan deze exclusieve koffie.

Dit zijn de basics van koffiebonen. De twee soorten koffie bonen, Arabica en Robusta moeten zeker worden gekend, wil iemand meer van koffie afweten. De duurste koffie ter wereld is misschien voor het plebs niet aan te komen, maar is zeker een leuk weetje wat onder koffiekenners zeer wordt gewaardeerd. Met deze informatie kan jij aan de slag om jouw koffie kennis nog verder uit te breiden en de verschillende soorten koffie nog meer te waarderen.