Kinderen bewegen te weinig

woensdag 12 oktober 2016 - 11:10 uur

Het is algemeen wel bekend dat kinderen veels te weinig bewegen. Er zijn best schokkende cijfers bekend over hoeveel kinderen eigenlijk voldoen aan de bewegingsnorm. Er is onderzoek gedaan naar een groep van 4 tot 11 jaar oud en daaruit blijkt dat maar tussen 17 en 32% deze norm haalt. Bewegen is erg belangrijk voor het ontwikkeling van een kind het is niet alleen goed voor de motoriek maar ook voor psychosociale ontwikkeling. Daarnaast zorgt het te kort aan bewegen op langere termijn problemen met hun gezondheid. Kinderen die te weinig bewegen hebben op latere leeftijd grotere kans op hart- en vaarziekten, diabetes, osteoporose en kanker.

Oorzaak

Wat zijn eigenlijk de oorzaken van te kort aan bewegen bij jongeren? We zien dat kinderen steeds meer achter de TV en/of bezig zijn met de computer. Je ziet ook steeds minder kinderen buiten spelen zeker wanneer het winter word dan zul je s’ avond weinig kinderen buiten zien. Veel kinderen worden met de auto naar school gebracht terwijl het niet eens noodzakelijk is. Het aantal gym uren is ook een stuk minder dan vroeger. Om een kind lid te laten worden van een sportvereniging word ook steeds duurder niet elk ouder kan dit betalen.

Gevolgen

Het is bijna niet te overzien wat voor enorme gevolgen dit heeft voor de toekomst. Als een kind van jongs af aan weinig tot geen lichamelijk beweging heeft zal dit in de toekomst ook niet veranderen. De kans op overgewicht is heel groot en daarbij ontstaan allerlei gezondheidsproblemen. Daarnaast slapen kinderen over het algemeen ook te weinig. Als een kind te weinig slaapt heeft hij overdag weinig energie en dus ook minder beweegt. Terwijl als je veel beweegt ook beter gaat slapen en fitter bent overdag.

Rol van de ouders

Het aanpakken van dit probleem begint bij de ouders. Zij zijn de eerste voorbeeld van hun kind. Als de ouders sporten zullen de kinderen vaak ook hetzelfde sport willen doen als hun ouders. Ouders kunnen vanaf jongs af aan met de kinderen actief bewegen en zo min mogelijk achter een tv zetten of aan een spelcomputer. Laat kinderen kennis maken met actieve dingen. Ga naar een speelplaats waar schommels, klimrekken zijn of ga naar een voetbalveld. Tegenwoordig kun je ook voor weinig geld je eigen tuin tot een speelplaats maken. Er zijn kleine goals, schommels en trampolines die makkelijk in je tuin kan worden geplaatst.