Chronische tinnitus: wat dekt de zorgverzekering?

donderdag 08 september 2016 - 10:09 uur


Tinnitus – ook wel oorsuizen genoemd – is een aandoening waarbij mensen een vervelende piep, gesuis of gebrom horen. In één of beide oren. Deze gehooraandoening kan het dagelijks leven flink belemmeren. Zeker als het chronisch is. Wat is er tegen te doen en wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar?

Chronische tinnitus

Ongeveer 85.000 mensen in Nederland hebben last van chronische tinnitus. Er zijn twee verschillende vormen van de gehooraandoening: objectieve en subjectieve tinnitus. Bij de objectieve vorm kunnen artsen de geluiden met versterking óók horen. Subjectieve tinnitus is de meest voorkomende vorm, hierbij is het geluid alleen door de patiënt zelf te horen. De oorzaak van chronische tinnitus is onduidelijk. Het kan samengaan met gehooraandoeningen zoals otosclerose en hyperacusis. Ook wordt het door sommigen als een symptoom gezien, omdat het een bijwerking kan zijn van medicatie of chronische stress.


De invloed op het dagelijks leven

Chronische tinnitus kan het dagelijks leven erg beïnvloeden. De oorsuizen zijn niet alleen irritant, maar ook pijnlijk. Je kunt je niet goed meer concentreren en slapen kan lastig zijn waardoor je oververmoeid kunt raken. Ook kan het zijn dat je je niet meer prettig voelt in sociale omgevingen, omdat het lastig is om anderen te verstaan. Depressie kan hiervan een gevolg zijn. Denk jij dat je last hebt van tinnitus? Dan kan je huisarts je doorsturen naar een KNO-arts, die kan verder onderzoek doen en je eventueel doorverwijzen naar een specialist.


De behandelmogelijkheden

Helaas is het niet mogelijk om chronische tinnitus te genezen. Wel zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Zo kan audiologische zorg een uitkomst zijn, dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast kunnen medicijnen, psychologische hulp en cognitieve therapie helpen bij het omgaan met een depressie. Een gehoortoestel kan bij sommige mensen het spraak- en omgevingsgeluid versterken waardoor de tinnitus minder aanwezig. Of dit effectief is hangt af van de ernst van de tinnitus. Gehoortoestellen kunnen vergoed worden vanuit een aanvullende zorgverzekering. Het is dus verstandig om je zorgverzekering hierop aan te passen.