Eerste hulp verlenen? Denk eerst aan veiligheid

donderdag 01 september 2016 - 15:09 uur

Je leest vaak in de krant of hoort in het nieuws helden verhalen van iemand die gered word door omstanders. Gelukkig lopen deze goed bedoelde reddingsactie allemaal goed af. Helaas kan het ook mis gaan bij een reddingsactie. Vaak ligt het probleem bij te snel willen handelen zonder eerst de omgeving goed te observeren of het veilig genoeg is voor jezelf. Wij zullen je een aantal tips geven waarop je moet letten wanneer je iemand wil redden.

Beoordeel de situatie


Wanneer je bijvoorbeeld niet hebt gezien hoe het slachtoffer gewond is geraakt is het belangrijk om de situatie goed te analyseren . Kijk goed rond je slachtoffer of hij door iets gewond geraakt. Een aantal punten zijn belangrijk om in de gaten te houden!

- Instortingsgevaar: betreed niet zomaar een ruimte wat is ingestort vaak is het nog instabiel en kan er door kleine bewegingen verder instorten. Zorg zo snel mogelijk voor hulp van professionals.

- Brand: Een brandende gebouw binnen lopen is een onbegonnen werk zonder speciale kleding. Je kleding nat maken om een brandend gebouw te betreden is levensgevaarlijk. Het vocht verdampt razend snel omdat de temperatuur in een brandende ruimte zeer snel meerdere honderden graden kan zijn.

- Ongevallen op de openbare weg: Zorg ervoor dat de weg eerst veilig is. Een slachtoffer op de grond is vaak niet zichtbaar voor grote auto’s en vrachtwagens. Plaats een gevarendriehoek (op de reglementaire afstand van 30 meter op gewone wegen en 100 meter op autosnelwegen).

- Gas- en benzinelekken : maak geen vonken of vlammen, rook niet, zet je GSM niet aan en gebruik geen radiotoestellen. Loop niet in een gaslucht. Je kunt hiervan zelf ook stikken of bewusteloos van raken.

- Elektriciteit: schakel de hoofdstroomstroombron uit voordat je naar je slachtoffer gaat.

- Agressieve patiënten: Wanneer een agressieve situatie aanwezig is loop hiervan weg. Het heeft geen zin om het gevecht aan te gaan. Dit verergerd de verwondingen alleen maar.

- Vreemde lichaamsvochten: gebruik altijd handschoenen als je in contact kan komen met bloed, urine, speeksel enz.. Dit kan namelijk je eigen gezondheid in gevaar brengen.

- Scheikundige stoffen :let erop dat je deze stoffen NOOIT met de blote hand aanraakt. Zeker als je niet bekend bent hiermee.

- Werkende machines: Ga nooit dichtbij een draaiende machine staan om een slachtoffer te helpen. Gebruikt de noodstop om de machine uit te zetten. Of probeer de stroom uit te zetten.

Al deze situatie leer je ook herkennen tijdens een EHBO cursus. Het is altijd belangrijk om je hoofd koel te houden en eerst aan je eigen veiligheid te denken. Je slachtoffer heeft er namelijk ook niks aan wanneer jij ook gewond raak.