De TransPRK No-touch methode

maandag 29 augustus 2016 - 17:08 uur

 Op het gebied van ooglaseren bij Visus Oogkliniek zijn er verschillende opties:

- IntraLasik
- Lensimplantatie
- TransPRK

De Intralasik methode is wereldwijd de meest toegepaste methode voor ooglaseren. In Nederland was Visus Oogkliniek de eerste die deze techniek toepaste. Ook was dit de kliniek die als een van de eersten de Schwind Amaris 1050Rs heeft geïntroduceerd in Europa, de laser waar de TransPRK behandeling mee gedaan wordt.

Het grote verschil tussen de methodes is dat bij de TransPRK methode het oog niet aangeraakt wordt, waardoor het de bijnaam de ‘no touch’ behandeling heeft gekregen. Bij de traditionele ooglaser technieken wordt er een soort flapje gemaakt in het hoornvlies waarna het hoornvlies met de laser dusdanig wordt gevormd waardoor het zicht van de patiënt goed hersteld wordt. Bij een lensimplantatie is er ook een operatie nodig, waarbij er lenzen worden geplaatst in het oog zelf. Deze behandeling wordt met name gedaan wanneer een patiënt niet in aanmerking komt voor een laserbehandeling.

Bij een TransPRK methode wordt er een uiterst dun laagje aan het oppervlak van het oog, wat het epitheel genoemd wordt weggehaald door de laser. Dit groeit vanzelf weer aan na enige tijd. Doordat het oog zelf niet wordt aangeraakt is dit de meest veilige methode ter wereld.

De voordelen op een rij:

- Geen aanraking van de ogen bij laseren
- Geen hoornvliesflap bij ooglaseren
- Meest veilige ooglaserbehandeling
- De hele behandeling duurt slechts 30 seconden.
- Sneller genezingsproces
- Minder pijn na de ingreep t.o.v. Lasek
- Betere resultaten
- De kans op complicaties is vrijwel uitgesloten

Hierboven wordt ook al genoemd dat er minder pijn is na de ingreep en dat het genezingsproces sneller is. De eerste twee tot drie dagen kunnen de ogen wel gevoelig zijn en kunnen de ogen ofwel droog aanvoelen of juist veel tranen, dit verschilt voor ieder mens. Het kan een beetje lastig zijn om de ogen te openen en daardoor wordt er ook altijd aangeraden om thuis te blijven tot het ergste voorbij is, de oogleden kunnen iets opzwellen namelijk. Het blijft een operatie die een aanpassing maakt op het oog, dus dit zijn normale verschijnselen en deze verdwijnen vanzelf weer.

Een veelvoorkomende angst is dat men zich zorgen maakt over het per ongeluk bewegen van het oog tijdens de behandeling, maar door de innovatieve technologie die zelfs de kleinste beweging van het oog volgt, past de laser dit direct aan en zal dit geen enkel effect hebben op de behandeling en kan er dus niets misgaan.

De behandeling is iets duurder, maar de voordelen wegen hier absoluut tegen op!