Gewicht verliezen tijdens de overgang

maandag 15 augustus 2016 - 08:08 uur

Rond het 45ste en 55ste levensjaar merken de meeste vrouwen dat ze ongemerkt wat kilootjes bij krijgen. Je buik wordt dikker en er vinden een aantal veranderingen plaats in je lichaam. Dit alles zonder dat je meer bent gaan eten. Hoe kom je van deze extra kilootjes af? Afvallen in de overgang is geen eenvoudige opgave. Dit heeft allemaal te maken met de ontstane hormonale disbalans in je lichaam.

Wat is de overgang?

De overgang wordt vaak ook menopauze genoemd. Dit is het moment dat de vruchtbare periode van de vrouw ten einde loopt. Hiermee verandert niet alleen je lichaam, maar je voelt je ook anders. Je komt in een andere fase van je leven terecht.

Dit is de periode waarin de vrouwelijke hormonen zodanig afnemen dat je geen eisprong meer krijgt. De overgangsjaren kunnen 10 jaar duren. Gedurende die tijd kan je last krijgen van opvliegers, depressie en natuurlijk ook de verandering in je stofwisseling.


Waarom word je zwaarder bij de overgang?

De gewichtstoename die je ervaart is het gevolg van een disbalans in de hormonen. Je lichaam maakt steeds minder oestrogeen, en dit hormoon bepaald hoe snel je stofwisseling plaats vindt en de opslag van lichaamsvet. Bovendien zorgt een lagere oestrogeen productie voor meer honger. Deze combinatie, een minder snelle stofwisseling en meer honger, maakt je dik bij de overgang.

Aan de andere kant neemt je spiermassa ook af naarmate je ouder wordt. Spiermassa is nodig om vetverbranding te stimuleren. Daarnaast kan stress deze situatie alleen maar verergeren. Teveel stress zorgt ervoor dat je cortisol gehalte, het stresshormoon, stijgt. Het gevolg hiervan is dat je meer trek hebt in koolhydraten.


Gewicht verliezen tijdens de overgang

Het geheim van afvallen is gezonde voeding in combineren met bewegen. De extra kilootjes kunnen er blijvend vanaf. Qua voeding is het belangrijk dat je je calorie-inname geleidelijk aan vermindert. Je lichaam heeft ook minder nodig om te functioneren. Je zal nu extra moeten letten op je voeding en wat meer beweging in je schema moeten inplannen.

Ja, bewegen blijft belangrijk. Ook al zit je in de overgang. Je lichaam is al voldoende uit balans door alle veranderingen en bewegen houdt je gezondheid op peil. Het kan lastig zijn om tijd hiervoor vrij te maken. Probeer het toch. Bewegen is niet alleen goed voor je gewicht, het houdt je scherp, je bouwt spiermassa op, het is goed voor je hart en het is goed tegen stress. Zorg er maar voor dat je niet te vaak of te hard traint. Dat kan juist averechtst werken. Zoek een goede balans dat bij je past.

Hiervoor heb je geen dure apparatuur of een abonnement bij de sportschool nodig. Er zijn voldoende fitnessplannen waarbij je lekker thuis bezig bent.

Meer weten over afvallen of diëten? Ga naar Vetvrij.com.