Jezelf overgeven aan hulp

vrijdag 04 maart 2016 - 11:03 uur

Om hulp vragen is lang niet altijd even makkelijk. Toch zal bijna iedereen op een punt komen dat extra hulp nodig is. Niet eens in de zin van persoonlijke hulp, maar ook met andere middelen. Voor de ene is het moeilijker om de zelfstandigheid op te geven dan voor de andere. Wel is te stellen dat het vaak een grote verandering in levensstijl met zich meebrengt.

Waarom een zorghulpmiddel?


Zorghulpmiddelen kunnen om verschillende redenen nodig zijn. Ten eerste is er simpelweg het ouder worden van het lichaam waardoor er minder makkelijk bewogen kan worden en niet alle bewegingen meer gemaakt kunnen worden. Daarnaast is er de aangeboren handicap waardoor er vanaf een vroeg stadium in het leven extra hulp nodig is. Als laatste kan er ook een handicap of ziekte zijn die later optreedt, waardoor je in 1 klap van helemaal gezond naar zorghulpmiddelen nodig hebben gaat. Dit is niet alleen fysiek, maar ook mentaal een hele klap om te verwerken. Gelukkig zijn de bedrijven waar zorghulpmiddelen aan te schaffen zijn altijd zeer meedenkend en helpen je graag met de beste oplossing voor jou.

Kostenplaatje


Als dan eenmaal de tijd is gekomen om een zorghulpmiddel aan te schaffen, kan er nog een gat in de weg zitten door het kostenplaatje. Niet alles wordt namelijk door elke zorgverzekeraar vergoed. Vaak moet je tegenwoordig ook via de gemeente een hulpmiddel regelen. Helemaal als dit een aanpassing in het huis betekent. Het laatste waar je op zit te wachten als je extra hulp nodig hebt, je ook nog eens een grote rekening binnen krijgt. Het is al moeilijk genoeg dat je niet meer alles zelf kan. Kijk daarom altijd naar alternatieven! Waarom zou je de hoofdprijs betalen voor bijvoorbeeld een traplift als een bedrijf zoals 123 Trapliften, tweedehands trapliften aanbiedt. Deze zijn net zo veilig en goed als de nieuwe middelen en ook de service is net zo goed.

Mentale hulp


Zoals eerder gezegd kan het overgaan naar een hulpmiddel een emotioneel zwaar traject zijn. Het voelt voor de patiënt als opgeven. Het gevoel van machteloosheid dat het niet meer lukt om alles zelf te doen. De vraag “waarom kan ik niet gewoon gezond zijn?”. Heb jij of iemand in je omgeving hier last van? Laat ze dan inzien dat een hulpmiddel geen schaamte met zich meebrengt en dat het het leven gewoon een stukje makkelijker maakt. Iedereen maakt gebruik van hulpmiddelen, alleen is een zorghulpmiddel een bepaald aspect hiervan. Het accepteren van een nieuwe levensstijl is het belangrijkste.