De strijd tegen zweetvoeten

woensdag 26 augustus 2015 - 09:08 uur

Zweetvoeten zijn echt een nachtmerrie. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je directe omgeving. Het is erg onplezierig wanneer je je schoenen uittrekt en het onmiddellijk begint te stinken. Je sokken zijn nat en laten sporen op het laminaat of op de houten vloer achter. Geen pretje. Gelukkig is er genoeg te doen aan zweetvoeten, je kunt ze behandelen!  

Schimmels en bacteriën zijn nou eenmaal onderdeel van ons leven. Ze horen bij ons en dat zal altijd zo zijn. De voeten hebben zo’n 200.000 zweetklieren en daar komt iedere dag zo’n 0.25 liter vocht uit. En omdat je schoenen draagt die vaak niet echt ademend zijn, kan dit vocht geen kant op en worden de voeten warm. De perfecte plek om bacteriën aan te trekken, want die voelen zich erg thuis in een vochtige omgeving. En hoewel je er niet 100 procent van af kunt komen, kun je wel een heel eind komen.

Naast dat zweetvoeten heel erg vervelend aan kunnen voelen en je jezelf er bijzonder ongemakkelijk bij kunt gaan voelen, zijn er nog meer problemen die door zwetende voeten veroorzaakt kunnen worden. Je voeten kunnen er bijvoorbeeld week van worden en dan hebben we het voornamelijk over de huid. Die kan hierdoor snel beschadigen, waardoor schimmels meer kans zien om schade aan te richten. Ook kalknagels kunnen door zweetvoeten ontstaan. De schimmels kunnen ook tussen de tenen gaan zitten en dat geeft onder andere veel jeuk. Zweetvoeten kun je onder andere krijgen door een lage bloedsuikerspiegel of een stofwisselingsstoornis, maar ook door stress. Ook kan een overactieve schildklier voor zweetvoeten zorgen.  

Hieronder een lijstje van situaties waardoor zweetvoeten kunnen ontstaan:
-Verkeerde sokken of schoenen  
-Last van angst
-Veel lichamelijke inspanning verrichten
-Last van stress
-Geen goede hygiëne
-Geen goede conditie
-Overmatig alcoholgebruik  

Daarnaast kun je op een dag ook een keertje wisselen van schoeisel. Het voordeel hiervan is, dat je voeten na een paar uur uit de warmte en het vocht komen. Als het mogelijk is, dus zeker de moeite waard om te proberen. Wanneer de sokken gewassen worden, doe dit dan op 60 graden en of hoger. Bij deze temperatuur zullen de bacteriën gedood worden.  

Wissel veel van schoenen, zo steek je je voeten niet iedere dag in dezelfde zweterige, warme omgeving. Was je sokken overigens op 60 graden, zodat de bacteriën de wasbeurt niet zullen overleven. Om je zweetvoeten aan te pakken, kun je ook talkpoeder in je sokken en schoenen doen om je voeten zo droog mogelijk te houden. Daarnaast zijn er nog allerlei andere anti-zweetmiddelen te koop die je hierbij kunnen helpen. Nog een advies is dat je je voeten twee keer per dag gaat wassen of anders in een voetenbadje doet. Vergeet ze vooral niet goed af te drogen, anders komen de schimmels direct op het vocht af.