Slaaphoudingen

dinsdag 28 april 2015 - 20:04 uur

Wanneer je op bed ligt, zijn er drie verschillende slaaphoudingen. Echter heeft elke slaaphouding zijn voor- en nadelen en is het belangrijk dat je lichaam in een natuurlijke slaaphouding komt te liggen. Een goed matras is hiervoor van belang omdat deze het lichaam ondersteund. Bij elke slaaphouding is het erg belangrijk dat de wervelkolom in zijn natuurlijke houding ligt, dit om rugklachten te voorkomen.

Doordat er 3 mogelijke slaaphoudingen zijn hebben veel mensen een sterke voorkeur voor een bepaalde slaaphoudingen. Veel van deze mensen wisselen in hun slaap niet met een andere slaaphouding. Hierdoor kunnen mensen die geen goede slaaphouding hebben aangeleerd, deze houding slecht afleren.

Elke slaaphouding ligt anders, en iedereen heeft zijn voorkeur, de volgende 3 slaaphoudingen zijn er:

– Slapen op de buik


Uit onderzoek is gebleken dat deze slaaphouding niet erg populair is. Ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking valt in slaap op de buik. Echter is deze houding ook niet aan te raden omdat de wervelkolom weinig steun krijgt bij deze ligging. Doordat de wervelkolom weinig steun krijgt bij deze houding, kan deze houding rugklachten opleveren. Echter is het slapen op je buik erg handig voor mensen die last hebben van snurken.

– Slapen op de rug


Gemiddeld slaapt 22% van de Nederlandse bevolking op zijn rug. Echter is deze houding in twee verschillende houdingen te verdelen, namelijk: slapen op de rug met de armen langs de zij en slapen met de armen naast de rug. Deze slaaphouding is echter de minste blesserende houding en is de kans op rugpijn nihil. Wanneer je op je rug slaapt, is de kans op snurken groter.

– Slapen op de zij


Het is gebleken dat deze houding de meest voorkomende slaaphouding is om in slaap te komen. Ongeveer 70% van de Nederlandse bevolking slaapt namelijk in deze houding. De houding is een goede houding wanneer je beschikt over een goed matras en kussen.. Wanneer je op je zij ligt zijn er 3 houdingen die je kunt aannemen, namelijk de foetushouding, met de armen en benen gestrekt en de armen en/of benen ingetrokken.