Loop niet te lang rond met darmproblemen

dinsdag 07 oktober 2014 - 15:10 uurJaarlijks sterven meer dan 5000 mensen in ons land aan de gevolgen van darmkanker. Dit aantal zou veel lager kunnen zijn als de mensen eerder naar de huisarts zouden zijn gegaan. Begin dit jaar is er een grootschalig bevolkingsonderzoek gestart dat kankerpatiënten zou moeten opsporen. Vooralsnog wordt deze proef gedaan op personen tussen de 55 en 75 jaar. Deze zullen de komende jaren gevraagd worden hun ontlasting mee te nemen en te laten testen op symptomen van kanker. Nu ook blijkt dat darmkanker erfelijk is en er dus beter gezocht gaat worden naar ziektegevallen in de familiekring om het aantal mensen dat aan de ziekte overlijdt terug te dringen.

Eerder naar de dokter


In het geval van problemen met de geslachtsdelen zijn mensen zeer terughoudend om naar de huisarts te gaan. Ook als het gaat om moeilijkheden tijdens de ontlasting wordt het bezoeken van de dokter liever zo lang mogelijk uitgesteld. Dit lange wachten is zeer gevaarlijk en kan uiteindelijk fataal zijn. Daarom wordt mensen verzocht zeer alert te zijn als het gaat om vreemde praktijken tijdens het toiletbezoek. Heeft men plotseling een andere kleur poep of verschilt de ontlasting veel in vastheid dan is oplettendheid geboden. Mocht er soms bloed mee komen dan is het ten zeerste aan te raden om er eens door een specialist naar te laten kijken. Ook hier geldt dat er zeker niet lang mee gewacht moet worden. Is er iets serieus aan de hand dan kan het mogelijk nog op tijd behandeld worden.

Darmonderzoek of coloscopie


Nadat men de problemen bij de arts heeft gemeld kan deze de patiënt doorverwijzen naar een specialist waar een darmonderzoek of coloscopie uitgevoerd kan worden. Bij het horen van dit advies worden veel mensen een klein beetje angstig, maar op zich is zo een behandeling helemaal niets om bang voor te zijn. Het is compleet pijnloos en duurt maar 15 tot 30 minuten gemiddeld. Via de anus wordt er tijdens het onderzoek een slangetje door de dikke darm gestuurd die mogelijke poliepen op kan sporen en de darmwand verder onderzoekt. Het enige wat gevoeld kan worden is de lucht die door de buik wordt geblazen. Het is geen prettig gevoel misschien, maar niet al te vervelend. Voor het onderzoek moet men nuchter zijn en de buik leeg zijn. Dus geen maaltijden meer de avond ervoor en vaak wordt een laxeermiddel meegegeven om hierbij te helpen. De uitslag wordt dan redelijk snel bekend en in de meeste gevallen blijkt er niets ernstigs aan de hand te zijn, wat voor een grote opluchting zorgt. En wanneer er slecht nieuws is en er is snel gereageerd is er in de meeste gevallen altijd nog wat aan te doen. Bij twijfel dus altijd naar de huisarts is het advies.