3 redenen om zorgverzekering te vergelijken

woensdag 17 september 2014 - 13:09 uur

zorgverzekering vergelijken

Nu Prinsjesdag achter de rug is weet de Nederlander weer waar hij of zij aan toe is qua financieële vooruitzichten voor het komende jaar. Voorzichtig werd eerder al vermeld dat de economie rustig uit de malaise aan het komen is en dat we er in koopkracht iets op vooruit zullen gaan in 2015. Echter op het gebied van zorgpremies stemmen de berichten niet zo vrolijk. Zoals ieder jaar gaat de premie weer wat omhoog volgend jaar. Daarnaast zal ook het eigen risico weer stijgen en zullen de toeslagen beperkt worden. Redenen te over om op zoek te gaan naar een verzekeraar met lagere premies om zo toch enigszins de kosten te drukken.

Premie zorgverzekering stijgt


Er is dus bekend geworden dat de premies weer wat omhoog gaan. En het verschil zou zo een 100 euro per jaar bedragen wat neerkomt op ongeveer 1215 euro per jaar. Omdat dit bedrag nogal schommelt als je het per aanbieder van zorgverzekeringen bekijkt loont het de moeite om in december eens op zorgverzekeringjacht te gaan via een van de vele vergelijkers van zorgverzekeringen. Deze vragen ieder een andere premie en de hoogte ervan is verre van hetzelfde als bij de concurrent. Verder hebben sommige verzekeraars al verklapt de premies iets te verlagen en hiervoor de behaalde winst te gebruiken. Zo komen ze de consumenten tegemoet via deze wellicht slimme verkoopzet.

Wederom hoger eigen risico


Het bedrag wat eerst uit eigen portemonnee betaald dient te worden bij een medische behandeling, het eigen risico, gaat in 2015 evenzo omhoog. Het bedrag stond sinds vorig jaar op 360 euro maar zal komend jaar 375 euro gaan bedragen. Het eigen risico is meer dan verdubbeld in de laatste 5 jaar. In 2010 stond het op 165 euro.

Zorgtoeslag verandert


Wat betreft de toeslagen in de zorg wordt gezegd dat hier ook op gekort zal worden. Dit zal voornamelijk te merken zijn door de mensen die wat meer zijn gaan verdienen. Hiervoor zal de zorgtoeslag ietwat dalen. En de allerlaagste inkomens worden wel weer wat ontzien door de toeslag wat te laten stijgen. Dit in verband met de stijgende premies uiteraard. Als laatste zal ook in de samenstelling van het basispakket zorg het een en ander worden gewijzigd. Hier moet worden gedacht aan zaken als vergoeding voor prenatale testen, de reiskosten voor donoren en ook verschillende geneeswijzen en medicijnen zullen aan het pakket worden toegevoegd of er uit worden gehaald. Ook staat de kraamzorg ter discussie. Gediscusseerd wordt of het wel noodzakelijke medische zorg is.

Besparen


Kortom, het is zeker aan te raden voor een ieder die de vaste lasten graag zo laag mogelijk houdt om begin december te gaan vergelijken als de premies bekend worden gemaakt door de verzekeraars. Met behulp van dergelijke vergelijkingssites kunnen eenvoudig de premies van de aanbieders naast elkaar gelegd worden en is uiterst gemakkelijk te zien waar de voordeligste zorgverzekering afgesloten kan worden.