Alternatief voor dragen bril

maandag 01 september 2014 - 12:09 uur

Het is tegenwoordig mogelijk om door middel van een oogoperatie scherp te zien zonder een bril o contactlenzen. Hieronder staan een aantal ingrepen die worden toegepast op dit terrein. - Leesbrilcorrecties - Ooglaseren - Contactlensimplantaties - Lens vervangende correcties

Leesbrilcorrectie


Het nadeel van een leesbril is dat je hem altijd bij je moet hebben omdat je hem op de meest onverwachte momenten nodig kunt hebben om iets te lezen. Heb je dus geen leesbril bij je moet je moet samengeknepen ogen staren naar de tekst om het toch te kunnen lezen, of je moet iemand anders vragen de tekst voor te lezen. Er zijn diverse methoden om tot een oplossing te komen, zoals een ooglaserbehandeling of lensimplantatie.

Ogen laseren


De ooglaserbehandeling wordt regelmatig toegepast en er is veel expertise opgedaan bij deze vorm van oogchirurgie. Als u besluit uw ogen te laten laseren zal de oogspecialist met een laser de vorm van het hoornvlies aanpassen om op die manier de juiste lichtbreking te realiseren. Daarnaast wordt er ook wel gebruik gemaakt van contactlensimplantatie, waarbij een nieuwe lens wordt geïmplanteerd bovenop uw natuurlijke lens.

Contactlensimplantatie


Wanneer u een behoorlijke sterke oogafwijking heeft, dan wordt er meestal in plaats van ooglaseren overgegaan tot een lensimplantatie. Bij deze oogoperatie wordt er als het ware een extra lens in het oog aangebracht. Daarbij wordt een 'extra' lens in het oog geïmplanteerd. Als deze lens is aangebracht hoeft die niet meer te worden vervangen, contactlensimplantatie is dus een permanente oplossing. Afhankelijk van het soort lens die wordt geïmplanteerd wordt deze vóór of achter het regenboogvlies geplaatst.

Lens vervangende correctie


Als u vijftig jaar of ouder bent, een leesbril heeft, een vertesterkte en er ook sprake is van beginnende staar, dan is wellicht een lens vervangende correctie voor u de aangewezen oplossing. Bij deze oogoperatie wordt uw eigen ooglens verwijderd en vervangen door een kunstlens. Met de nieuwe lens wordt de vertesterkte gecorrigeerd en kunt u ook weer gewoon de krant of een boek lezen zonder leesbril.