Staar

woensdag 25 september 2013 - 10:00 uur

Veel mensen denken nog steeds daar de oog ziekte staar iets te maken heeft met ‘staren’. Dit is echter alles behalve waar. Wat is staar precies, wat kan er tegen worden gedaan en wat zijn de gevolgen? Vragen die wij zullen beantwoorden.

Wat is staar?
Wanneer mensen last krijgen van staar, wordt de ooglens troebel. Staarpatiënten gaan dus waziger zien. Tevens worden de kleuren die zij zien grauw. Dit geeft een effect alsof het mistig is. Wanneer iemand last heeft van staar houdt dat in dat het licht niet meer goed wordt doorgelaten door de lens van het oog.

Hoe ontstaat staar?
Wanneer we spreken over de oorzaak van staar wordt staar onderverdeeld in twee soorten, namelijk cataract en glaucoom. Cataract is vertroebeling van de lens. Glaucoom is een verhoogde druk van het glasvocht in de oogbol.

Staar, cataract, kan verschillende oorzaken hebben. Een kenmerk van staar is ook wel dat het veel voorkomt bij oudere mensen. Dit is dus tevens een oorzaak van staar. Ook bij cataract staar wordt weer onderscheid gemaakt tussen twee verschillende vormen:
- Kerncataract
- Schorscataract
Tevens kan deze vorm van staar worden versneld door diabetes mellitus. Mensen die dus last hebben van suikerziekte zijn in het nadeel.

Glaucoom staar, ook wel groene staar genoemd, ontstaat dus doordat er een verhoogde druk is van het glasvocht dat zich in de oogbol bevind. Hierdoor wordt uit eindelijk de oogzenuw beschadigd. De schade van deze vorm van staar is echter onomkeerbaar. Wanneer deze vorm van staar op tijd geconstateerd wordt zijn er verschillende behandel mogelijkheden.

Behandeling
Een behandeling kan verschillen. Zo hangt het er bijvoorbeeld van af om wat voor soort staar het gaat en de oorzaak van de staar. Bij cataract staar wordt er behandeld met een staaroperatie, ook wel cataractextractie. Hierbij wordt de troebele lens verwijderd en vervangen door een implantaat. Staarpatiënten zien na deze operatie weer helder.

Bij glaucoom staar kan er worden behandeld aan de hand van oogdruppels. Tevens is het mogelijk om een laserbehandeling te ondergaan of microchirurgie.

Symptomen
Bij staar kunnen er verschillende symptomen ontstaan. De meest voorkomende symptomen zijn de volgende:
- Wazig zien
- Slecht tot weinig zicht in het donker
- Dubbel zien
- Kleuren lijken vervaagd
- Gevoeligheid voor licht
- Brilsterkte veranderd en klopt niet meer

In alle gevallen van staar is het noodzakelijk om dit op tijd te herkennen en om er mee naar een arts te gaan. Op deze manier kan er worden gekeken naar de oorzaak en naar de behandeling voor de staar.