Fitness

donderdag 05 september 2013 - 10:00 uur

Enorm veel mensen doen aan fitness. Het wordt dan ook steeds populairder om je in te schrijven bij een sportschool. Fitness is een populaire sport omdat je er spieren mee kunt opbouwen, sterker kunt worden, een strakker lijf kunt krijgen, je bouwt een betere conditie op, je kunt afvallen en ga zo maar door. Dat is tevens ook het grootste voordeel aan fitness, je traint veel verschillende dingen van het lichaam tegelijkertijd.

Wat is fitness?
Fitness is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei verschillende activiteiten, met als doel het opbouwen van een betere conditie. Fitness wordt ook wel onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo heb je bodybuilding, dat bedoeld is om de spiermassa te laten groeien. Ook is er cardio, dit is weer bedoeld om het uithoudingsvermogen te trainen. Al met al hebben alle onderdelen van fitness het doel om het lichaam te belasten. Door dit regelmatig te doen en op te bouwen zal de belastbaarheid van het lichaam vergroot worden.

Waarom fitness?
Zoals je ziet heeft fitness allerlei verschillende doeluiteinden. De redenen waarom men gaat fitnessen verschillen dan ook. De een wil afvallen, de ander wil een betere conditie opbouwen en weer iemand anders wilt meer spiermassa creëren. Dit is tevens ook een voordeel aan fitness. Je kunt er verschillende dingen mee trainen.

Nadeel fitness
Veel mensen beginnen vaak vol enthousiasme en motivatie aan het sporten bij de sportschool. Na verloop van tijd neemt de motivatie af, heb je geen zin om heen te gaan, ben je te moe, komen er andere dingen tussen. Al met al verdwijnt de motivatie en bouwt de conditie zich langzaam maar zeker weer af. Dit zou betekenen dat al het harde werk voor niets is geweest. Dat is natuurlijk zonde. Veel mensen vinden het fitnessen na verloop van tijd niet meer leuk omdat het heel eentonig kan worden. Echter zijn daar een aantal handige tips voor, om dit te verminderen en om tevens de motivatie hoog te houden.

- Sport niet alleen
Een echte dooddoener voor fitness is alleen sporten. Daarom wordt er vaak aangeraden om te gaan sporten met een maatje. Zo kun je elkaar blijven motiveren om heen te gaan.

- Variatie
Het is belangrijk om te blijven variëren met de activiteiten die je doet. Als je bijvoorbeeld twee dagen in de week sport, zorg er dan voor dat je die twee dagen iets anders doet. Zo blijf je variatie houden waardoor het ook minder snel saai wordt.

- Stel een doel
Als je gaat beginnen met fitness is het belangrijk om voor jezelf een doel te stellen. Hierbij kun je denken aan wat je wilt bereiken met het sporten. Wil je afvallen, conditie opbouwen, spiermassa opbouwen enzovoort.