Baarmoederhalskanker

zondag 11 augustus 2013 - 22:04 uur

Baarmoederhalskanker komt jaarlijks bij ruim 600 vrouwen voor in Nederland. Ongeveer 200 vrouwen hier van overlijden zelfs aan baarmoederhalskanker. Zonder behandeling is deze ziekte dodelijk. Veel vrouwen zijn echter nog niet (voldoende) op de hoogte over deze ziekte.

Wat is baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker ontstaat, zoals de naam al zegt, in de baarmoederhals en baarmoedermond. In deze gebieden bevind zich een bepaald slijmvlies. In dit slijmvlies bevinden zich weer cellen. Door deze cellen kan er kanker ontstaan. Een andere, moeilijke, benaming voor baarmoederhalskanker is ook wel cervixcarcinoom.

Hoe ontstaat baarmoederhalskanker?
Zoals we al zeiden ontstaat baarmoederhalskanker door middel van cellen die zich in het slijmvlies bevinden. Dit bevind zich bij de baarmoederhals en de baarmoedermond. Dit wordt ook wel het overgangsgebied genoemd. Wanneer er in dit gebied afwijkende cellen ontstaan kan er een langdurige infectie ontstaan. Dit is dus eigenlijk een virus, genaamd het humaan papillomavirus (HPV). In de meeste gevallen ruimt het lichaam deze afwijkende cellen zelf op. Bij sommige vrouwen is het echter zo dat het lichaam dit niet doet. Wanneer dit niet behandeld wordt, veranderen de afwijkende cellen in kankercellen. Dit gebeurd echter enorm langzaam en kan soms wel 5 tot 15 jaar duren.

HPV-vaccin
Op 1 april 2008 heeft de Gezondheidsraad aangegeven bij de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, om een nieuwe vaccinatie op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Namelijk de HPV-vaccin. Deze vaccinatie zou zijn gericht op meisjes van 12 jaar om baarmoederhalskanker tegen te gaan. Er werd gekozen voor deze leeftijdsgroep omdat deze meisjes vaak nog geen seksueel contact hebben gehad. Het is namelijk zo dat de virussen die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden kunnen worden overgebracht door middel van seksueel contact. De vaccinatie heeft als doel om meisjes te beschermen tegen infectie met dergelijke virussen.

Meisjes die aan deze vaccinatie deelnemen, krijgen in totaal 3 prikken verdeeld over een bepaalde periode. Zij hadden echter zelf, in overleg met hun ouders, de keus of zij aan deze vaccinatie wilde deelnemen of niet. De opkomst van de eerste vaccinatieronde was dan ook lager dan dat er van te voren werd verwacht. 60% van de meisjes van 12 jaar lieten zich inenten.