Alcohol bij antibiotica

zondag 28 april 2013 - 09:00 uur

Alcohol en antibiotica staat bekend om de slechte werking in combinatie met elkaar. Dit kan erg verschillen welke antibiotica je voor geschreven hebt gekregen. Het is altijd verstandig om goed de bijsluiter te lezen. Hier staat ook vaak in of je alcohol kan drinken of niet. Als je toch alcohol gaat drinken tijdens een antibiotica kuur kan je heftige verschijnselen krijgen van misselijkheid, buikkrampen, hoofdpijn en zweten. Ook de werking van de antibiotica kan een stuk minder worden, waardoor je straks nog een keer de kuur moet overdoen, dat betekend weer een aantal dagen geen alcohol. Dus laat die lekkere alcoholische versnapering een keer staan, dan weet je zeker dat je er in een keer vanaf bent.

Bij sommige antibiotica heeft de alcohol geen effect op de werking van het medicijn, wel kunnen er verschillende verschijnselen optreden misselijkheid, hoofdpijn en zweten. En bij andere antibiotica heb je helemaal nergens last van wanneer alcohol hebt gedronken. En anders heb je alleen door dat je sneller dronken wordt, waar je overigens ook erg mee uit moet kijken!

Zorg er voor dat je eerst goed de bijsluiter leest voordat je alcohol gaat drinken. Of vraag meteen aan je huisarts of het mogelijks is om alcohol te kunnen drinken. Bij de meeste antibiotica die wordt voorgeschreven heeft het gebruik van alcohol geen invloed op de werking van het medicijn. Wel kunnen er verschijnselen optreden deze verschijnselen bestaan veelal uit snel dronken worden, misselijkheid, hoofdpijn, zweten en erg blozen.

Bij veel verschillende antibiotica is het ook mogelijk dat er helemaal geen verschijnselen optreden bij het gebruik van alcohol, het enigste verschijnsel wat er kan optreden is dat je sneller dronken wordt als normaal.

Waarom wordt er dan altijd tegen je gezegd dat je geen alcohol mag drinken wanneer je aan de antibiotica zit? Dit wordt vooral gezegd om je te waarschuwen. Opzicht is dit niet verkeerd aangezien het niet de beste combinatie is met sommige antibiotica om alcohol te drinken.

Wanneer je er niet zeker van bent of je alcohol mag drinken tijdens een antibiotica kuur is het altijd verstandig om de bijsluiter te raadplegen, wanneer het hier niet in staat vermeld kan het nooit kwaad om een telefoontje te plegen naar de huisarts, deze weet altijd of het mogelijk is of niet.

En wanneer je echt geen idee hebt of het mag en je bent de bijsluiter kwijt en te laat voor het bellen naar de huisarts, kan je altijd informatie vinden op internet. Zolang dat ook niet lukt is het verstandig om niet te drinken tijdens de kuur. Geniet dan van een nuchter weekend.