Mogelijkheden om te baden voor mensen met een beperking

donderdag 18 januari 2018 - 11:01 uur

Eén op de tien, oftewel zo’n 650 miljoen mensen wereldwijd, leeft met een beperking. Hoewel de levensstijl van gehandicapte personen een uitdaging kan zijn, zijn er gelukkig tal van oplossingen om het dagelijkse leven ​​gemakkelijker te maken. Door nieuwe toepassingen op het gebied van mobiliteit kunt u beperkingen makkelijker omzeilen en veel meer bereiken.

Het begrip beperking omvat niet alleen mensen die niet kunnen lopen of zien, maar het omvat ook mensen met de ziekte van Alzheimer, spierdystrofie, hersenletsel, dwarslaesie, verlamming, beroerte, Parkinson, multiple sclerose, hersenverlamming en andere aandoeningen die de beweeglijkheid en sociale interactie belemmeren.

Veel mensen kunnen hun normale levensstijl nog steeds voortzetten door apparaten te gebruiken die de mobiliteit verbeteren. Zo kunnen ze blijven genieten van een lekker bad, een douche of zich vermaken in een zwembad. Dankzij bepaalde hulpmiddelen kunnen sommigen nog steeds ontspannen door het park lopen en genieten van een zonnige dag.

Douchestoelen

Een specifiek aandachtspunt voor mensen met een handicap en hun gezin zijn baden. Verzorgers hoeven zich geen zorgen te maken, want er zijn speciale douchestoelen die helpen om een douche veilig te houden.
Deze douchestoelen voor handicapten zien er misschien uit als aparte stoelen, maar ze zijn ergonomisch ontworpen om ervoor te zorgen dat gebruikers zich comfortabel voelen en goed worden ondersteund tijdens het douchen. Het zitgedeelte kan waterpas of gebogen zijn, maar elk ontwerp heeft afvoeropeningen om het water af te voeren, zodat iemand niet kan gaan glijden.

De stoelen zijn verkrijgbaar in opvouwbare en standaarduitvoeringen, deze douchestoelen hebben verstelbare hoogte, vaste armleuningen, met kunststof beklede metalen frames en antislip poten met rubberen uiteinden. Ze zijn eenvoudig te reinigen en op te bergen. Verder zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en coatings. Er zijn verschillende gebruikersgewichten mogelijk. Daarnaast voldoen ze aan alle vastgestelde veiligheidsspecificaties.

Voor iedereen die van een zwembad wil genieten, bestaan er verplaatsbare zwembadliften voor gehandicapten. Deze verplaatsbare zwembadliften zijn zo gebouwd dat gehandicapte mensen zich kunnen onderdompelen in het zwembad en daar tevens voordeel voor hun revalidatie van kunnen hebben (samen met plezier, uiteraard).

Tilliften voor het baden

Een tillift bestaat in wezen uit een slinger die het individu vasthoudt via de ondersteuning van een anker dat aan een aantal kettingen is bevestigd. De tilband en het anker hangen aan een robuuste paal, die veilig is verbonden met een bovengrondse of een in de grond staande voet. Er zijn ook modellen die aan het plafond bevestigd zijn.

Er zijn ook nog extra toevoegingen die kunnen ook worden aangeschaft, zoals armleuningen, op maat gemaakte hoezen, stabiliteitsvesten, matten, accu’s en opladers en wervelkolom plaat aansluitingen. Sommige versies maken een draaihoek van 360 graden mogelijk voor eenvoudiger gebruik in elk deel een bad. Ze kunnen doorgaans tot 200 kg dragen.

Er zijn tal van extra apparaten beschikbaar die functioneren als veiligheidsuitrusting en hulpmiddelen voor mensen met een handicap. Het maakt niet uit of jij of iemand van wie je houdt een beperking heeft, er zijn gelukkig technieken om je dagelijkse bezigheden een stuk gemakkelijker te maken. Het loont de moeite om je in de beschikbare apparaten die op de markt zijn te verdiepen. Neem voor meer info contact op met een betrouwbare leverancier.