Bloeddruk- en saturatiemeters

maandag 08 augustus 2016 - 13:08 uur

Een gezonde leefstijl is ontzettend belangrijk. We weten bijna allemaal dat gezond eten en veel bewegen bijdraagt aan een sterk en fit lichaam. Toch heeft een aanzienlijk deel van de Nederlanders last van gezondheidsproblemen. Een te hoge bloeddruk spant daarbij de kroon. Maar liefst een op de drie mensen heeft er last van. Het is dan ook aan te raden om je bloeddruk goed in de gaten te houden met behulp van een bloeddrukmeter. 

Zelf of de arts je bloeddruk laten meten

Een te hoge bloeddruk kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Het vergroot bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten. Gelukkig is het bij een huisartsenpraktijk eenvoudig om even je bloeddruk op te laten meten. De arts gebruikt daarvoor een bloeddrukmeter die verbonden is aan een stevige band. Deze wordt om de bovenarm verbonden en meet in een paar minuten de boven- en onderdruk van het bloed. Bovendien is het steeds vaker mogelijk om je bloeddruk thuis op te meten. Zo zijn er tegenwoordig diverse sites zoals Bloeddrukmeterwebshop.nl waar je jouw persoonlijke bloeddrukmeter eenvoudig online bestelt.

Bloeddrukwaarden

Een normale bloeddrukwaarde heeft een bovendruk tussen de 100 en 135, met een onderdruk tussen de 60 en 85. Deze waarden kunnen echter schommelen door verschillende factoren. Zo zorgt stress er bijvoorbeeld voor dat je bloeddruk stijgt. Het is een feit dat je bij een bovendruk tussen de 160 en 180 en een onderdruk tussen de 100 en 110 op korte termijn actie dient te ondernemen om de bloeddruk te verlagen. Dit kun je onder andere bereiken door meer te bewegen en/of een gezond dieet te volgen. 

Zuurstofsaturatie meten

Naast het meten van de bloeddruk kijkt de huisarts vaak ook naar je zuurstofsaturatie. In je lichaam spelen rode bloedcellen een belangrijke rol, omdat het met hemoglobine zuurstof bindt in de longen. Bij saturatie wordt het percentage hemoglobine gemeten dat zuurstof gebonden heeft. Een normale waarde ligt tussen de 95 en 99 procent.
De arts kan voor de zuurstofsaturatie twee methodes gebruiken. Zo wordt onder andere de bloedgasanalyse toegepast, waarbij het bloed wordt onderzocht op zuurstofverzadiging. Hierbij prikt de arts in een slagader. Daarnaast wordt de zogeheten pulsoxymeter gebruikt. Hierbij meet de arts met behulp van een lampje hoe rood het bloed in je vingertop is. Eventueel kun je zelf ook het zuurstofpercentage in je bloed meten met een saturatiemeter. Zo hou je zelf een vinger aan de pols en kun je tijdig actie ondernemen. Voorkomen is tenslotte nog altijd beter dan genezen!