Hoofdluis bestrijden

donderdag 25 februari 2016 - 18:02 uur

 Kriebel, kriebel, kriebel dat idee heb je waarschijnlijk wanneer je aan hoofdluizen denkt. Er gaan veel verschillende verhalen in de rondten waardoor je hoofdluis kunt krijgen. Iedereen kan hoofdluis krijgen, echter zitten ze het liefste op schoonhaar. Meisjes hebben een vergrote kans op luizen doordat ze vaak lang haar hebben. Doordat kinderen dicht bij elkaar in de buurt komen door spelen, zijn kinderen het makkelijkste doelwit.


Hoofdluis

Het zijn kleine beestjes die het liefst in schoonhaar zitten op een lekker warm plekje. Luizen veroorzaken veel jeuk, doordat ze bloed uit de hoofdhuid zuigen. Het speeksel dat tijdens het bloed opzuigen vrij komt van de luis veroorzaakt de jeuk. Dat komt omdat de huid een allergische reactie geeft op het speeksel.

Als je kind ineens ontzettend veel aan zijn hoofd zit te krabben, is het een grote kans dat hij/zij last heeft van luizen. Dit kun je eenvoudig controleren door een speciale luizenkam. Kam met de kam door het haar en tik de kam vervolgens op een wit papiertjes. Zie je zwarte stipjes op het witte blaadje, dan heeft je kind inderdaad te maken met luizen.

Bestrijden

Als er luizen zijn aangetroffen bij bijvoorbeeld je kind is het belangrijk om hier zo snel mogelijk wat aan te doen. Er zijn bij de apotheek of drogisterij voldoende middelen te verkrijgen zonder dokters recept. Je hoeft dus niet gelijk naar de dokter te gaan. De meest effectieve manier voor het bestrijden van luizen is de nat kammethode, de naam zegt het al een beetje, het haar kamen als het nat is. Naast de nat kammethode zijn er ook verschillende shampoos en crèmespoelingen te verkrijgen. Die je eventueel in combinatie met elkaar kunt gebruiken. Controleer daarnaast gedurende 2 weken lang met een speciale luizen kam.

Poetsen, poetsen en nog eens poetsen

Zijn er luizen ontdekt binnen in jouw gezin, dan zit er maar 1 ding op: poetsen, poetsen en nog eens poetsen. Je zult je hele huis van onder tot boven moeten schoonmaken of alle luizen en neetjes te kunnen laten verdwijnen. Was alles op 60 graden en vergeet het beddengoed niet. Dingen die niet op 60 graden gewassen kunnen worden, kun je in een afsluitbare vuilniszak doen of in de vriezer. Hierdoor zullen de luizen en neetjes stikken.