Alles over aangepast wonen

maandag 29 september 2014 - 10:09 uur

Leven in een aangepaste woning

Er zijn een aantal mensen die niet in een gewoon huis kunnen wonen maar een aangepaste woning nodig hebben omdat ze gehandicapt zijn of een (aangeboren) fysieke afwijking hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld niet goed bukken of geen trappen lopen omdat ze moeilijk ter been zijn. Voor deze groep mensen is het nodig dat hun woning wordt aangepast zodat ze voor zich zelf kunnen zorgen en zelfstandig kunnen wonen.

Wat is er allemaal mogelijk?

Als u zelf of een van uw naasten een aangepaste woning nodig heeft, is het verstandig om daarover professioneel advies in te winnen. Er zijn diverse instanties die kunnen adviseren over de manieren en mogelijkheden om uw woning aan te passen in verband met een handicap of fysiek ongemak. In zo goed als alle gevallen zal er een kleine of grotere verbouwing van uw huis nodig zijn om de diverse aanpassingen te kunnen doorvoeren. Voor mensen die slecht of niet (meer) kunnen lopen kunt u bijvoorbeeld denken aan een plafondlift of plateaulift. Maar ook de welbekende traplift is voor mensen met een dergelijke handicap een grote uitkomst. Op die manier kunnen ze ondanks hun handicap toch zelfstandig in hun eigen, vertrouwde huis blijven wonen, eventueel ondersteund met Mantelzorg of verpleging aan huis. Maar ook de montage van een aangepaste keuken of badkamer behoort tot de mogelijkheden. Voor mensen in een rolstoel worden dergelijke keukens geplaatst met bijvoorbeeld een speciaal verlaagd aanrechtblad. Ook de bediening van de diverse keukenapparaten kan worden aangepast als mensen door hun handicap bijvoorbeeld te weinig kracht in hun handen hebben. Ook wordt in veel gevallen het toilet en de badkamer aangepast. Een verlaagd toilet bijvoorbeeld met speciale handgrepen om je aan vast te houden, maar ook een speciaal aangepast bad met een soort deur waardoor mensen die slecht ter been eenvoudig in bad kunnen gaan. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt wat aangepaste woningen betreft.

Stand van zaken aangepast wonen

Ook als men Mantelzorg wilt ontvangen zij er bepaalde richtlijnen voor aangepaste woningen. Denk hierbij aan verlaagde drempels voor mensen in een rolstoel, aangepaste keukens voor mensen met een handicap, enz. Het is wel zo dat de regels voor aangepaste woningen voor mantelzorg versoepelt zijn de laatste tijd. Er zijn zelfs bedrijven die mobiele mantelzorgwoningen fabriceren en op de markt brengen. Daar is kennelijk vraag naar want mensen die zorg nodig hebben willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ook vanuit de overheid wordt dat gestimuleerd om zo de hoge zorgkosten die de verzorging in een verpleeghuis met zich meebrengen zo laag mogelijk te houden.