Heeft u last van pijn in de nek?

woensdag 30 april 2014 - 13:04 uur

Wervelkanaalvernauwing in de nekDe wervelkolom is van de mens bestaat uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, vijf heiligbeenwervels en het stuitbeen. Tussen iedere wervellichaam ligt een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven zorgen voor de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van onze wervelkolom. In de wervelkolom bevindt zich het ruggenmerg en de zenuwwortels. Wanneer er sprake is van een wervelkanaalvernauwing in de nek, bevindt die vernauwing zich in de meeste gevallen tussen de vierde en zevende nekwervel. Naarmate we ouder worden kan er slijtage optreden van de wervelkolom. De richels van het wervelkanaal vernauwen en daardoor kunnen ze het ruggenmerg verdrukken. Ook kan de opening vernauwd worden waar de zenuwwortels uit het wervelkanaal komen. Op die manier ontstaat er een beknelling van de zenuwen.

Klachten nekherniaDoor de druk op het ruggenmerg en/of van de zenuwwortels die uit het ruggenmerg door kleine kanaaltjes de wervelkolom verlaten, ontstaan klachten en verschijnselen van vernauwing van het wervelkanaal in de nek. Door de druk op het ruggenmerg kunnen motorische stoornissen en gevoelsstoornissen worden veroorzaakt. Daarnaast kan de nekhernia een uitstralende pijn in armen en benen optreden. Als er sprake is van een zeer ernstige beknelling, dan kan dat (gedeeltelijke) verlamming en zelfs een dwarslaesie van armen en/of benen tot gevolg hebben. Behalve deze motorische en gevoelsstoornis in de armen en de benen, kan de persoon die dit probleem heeft ook last krijgen van incontinentie. In sommige gevallen veroorzaakt de nekhernia prikkelingen als het hoofd sterk naar achter of naar voren wordt gebogen.

Behandeling door een artsHet is altijd verstandig om met nekklachten die al enige tijd aanwezig zijn naar een arts te gaan. Hij kan de nek onderzoeken en u zo nodig doorverwijzen naar een specialist. In sommige gevallen zal u voor uw nekhernia geopereerd moeten worden. Maar dat is niet altijd het geval. Het kan ook zijn dat u bepaalde oefeningen moet doen of dat u wordt geadviseerd om uw nek zo min mogelijk te belasten.