Migraine

zondag 03 november 2013 - 11:04 uur

Migraine is een vervelende aandoening waar helaas veel mensen last van hebben. Tevens is uit onderzoek gebleken dat in vergelijking tot andere Europese landen migraine veel voor komt in Nederland. Daarnaast is gebleken dat het vaker voor komt bij vrouwen dan bij mannen. Maar wat weten we nou eigenlijk over migraine? Wat is het precies, wat zijn de symptomen en wat kun je er tegen doen?

Wat is migraine?
Migraine is een vorm van hoofdpijn. Het onderscheid zich echter van de andere vormen door dat het in aanvallen komt. Per migraine patiënt verschilt hoe erg deze aanvallen zijn, hoe vaak ze komen en hoe lang ze blijven. Bij migraine wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen. Bekende vormen van migraine zijn migraine met aura’s en migraine zonder aura’s.

Hoe ontstaat migraine?
Wanneer er een verstoring is tussen de werking van de zenuwen en de bloedvaten, ontstaat er migraine. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het krijgen van migraine te maken kan hebben met erfelijke aanleg, dit is niet in alle gevallen zo. Het klachtenpatroon kan per migraine patiënt verschillen. Hoe dit precies komt en hoe het kan dat de een er meer last van heeft dan de ander is nog steeds onbekend.

Symptomen
De symptomen van migraine kunnen van elkaar verschillen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende vormen van migraine. Er zijn echter wel een aantal symptomen die over het algemeen bij migraine voor komen. Voorbeelden hier van zijn:
- Hoofdpijn dat komt in aanvallen
- Overgevoeligheid voor licht, geuren en geluid
- Aura’s
- Hoofdpijn bevind zich aan één zijde van het hoofd
- Misselijkheid
- Braken
- Prikkelbaar
- Bij inspanning verergert de pijn

Een symptoom tussen dit rijtje is echter niet altijd van toepassing. Namelijk het hebben van aura’s. Bij aura’s kun je denken aan het zien van flikkerscotoom. Wanneer men hier last van heeft zullen ze een sterretje zien dat na verloop van tijd steeds groter wordt. Tevens wordt het zicht steeds vager en kan na verloop van tijd gezichtsvelduitval plaats vinden. Van alle migraine patiënten heeft ongeveer 20% last van migraine met aura’s.

Behandeling
Een echte behandeling voor migraine is er helaas niet. Migraine patiënten maken vaak gebruik van diverse pijnstillers om de migraine voor zover mogelijk onder controle te houden. Pijnstillers die worden gebruikt zijn onder andere Ibuprofen, Advil en paracetamol. Wanneer men last heeft van regelmatige migraine met erge klachten kunnen er speciale medicijnen worden voorgeschreven. Deze neemt de patiënt in wanneer een migraine aanval komt opzetten. Vervolgens zal de migraine onder controle worden gehouden en wordt er een erge aanval voorkomen.