Koortslip

dinsdag 22 oktober 2013 - 11:04 uur

Het hebben van een koortslip is enorm vervelend. Echter komt het wel heel veel voor. Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van een koortslip. Veel mensen hebben het of hebben er last van door dat het enorm besmettelijk is. Maar wat is een koortslip nou eigenlijk?

Wat is een koortslip?
Een andere benaming voor koortslip is ook wel herpes labialis. Dit is een virusinfectie die zich meestal bevind op de huid van de lippen. Daarom ook wel de benaming koortslip. Echter kan het ook zo zijn dat koortslip voorkomt op andere plekken van het lichaam, zoals de kin, de wangen of de neusgaten.

Oorzaak
Een koortslip is enorm besmettelijk. In veel gevallen ontstaat aan koortslip dan ook door middel van besmetting. Koortslip kan worden overgedragen wanneer je iemand bijvoorbeeld op zijn mond kust. Tevens is koortslip niet alleen besmettelijk voor volwassene, maar ook kinderen en baby’s kunnen een koortslip oplopen.

Een andere oorzaak voor het krijgen van een koortslip is het hebben van een lage weerstand.

Gevaarlijk
Zoals we al zeiden kunnen ook kinderen en baby’s last krijgen van koortslip. Bij baby’s is dit echter zeer gevaarlijk. Het gevolg van een koortslip bij baby’s is dat ze enorm ziek worden en in het ergste geval kunnen ze er aan overlijden. Wanneer je als ouder zijnde of familie zijde koortslip hebt, is het belangrijk om uit de buurt te blijven van de baby. Zo voorkom je dat de baby ook koortslip krijgt.

Besmettelijk
Het is nu wel duidelijk dat koortslip enorm besmettelijk is. Echter bevind deze besmetting zich altijd in bepaalde fases. In de eerste fase zal er een klein plekje ontstaan op de plek waar de koortslip ontstaat. Dit plekje zal zich omzetten in een blaasje. Wanneer er een blaasje is ontstaan, is de koortslip besmettelijk. In de laatste fase zal het blaasje zich gaan omzetten in een korstje. In deze fase is de koortslip niet meer besmettelijk.

Symptomen
De meest voorkomende symptomen van koortslip zijn het plekje en het blaasje dat ontstaat. Dit plekje zal gaan branden en kan gaan jeuken. In sommige gevallen kan het ook pijn gaan doen. Gelukkig verdwijnt een koortslip, met behulp van een goede zalf, snel weer. Echter moet er in de tussen tijd rekening mee worden gehouden met de besmettelijkheid van de koortslip.