Schijf van Vijf

donderdag 29 augustus 2013 - 11:04 uur

De schijf van vijf is een bekende schijf die in Nederland veel wordt gebruikt om een voorbeeld te geven van wat gezonde voeding is. De schijf bestaat uit, zoals de naam al zegt, vijf onderdelen.

Wat is de schijf van vijf?
De schijf van vijf is een schijf dat bestaat uit vijf onderdelen. Aan de hand van deze onderdelen wordt er een richtlijn gegeven voor gezonde voeding. Het is dus de bedoeling dat je iedere dag minstens een product uit de schijven kiest om te eten of drinken.
De schijf van vijf is ontstaan in 1953 door het Voorlichtingsburaeu voor de voeding in Nederland. In 2000 veranderde deze overheidsorgaan in het Voedingscentrum. In 2004 kreeg de schijf van vijf een nieuw jasje en kreeg daarbij ook 5 aanbevelingen. Deze zijn als volgt:

- Eet gevarieerd
- Eet niet teveel & beweeg
- Gebruik minder verzadigd vet
- Eet veel groente, fruit en brood
- Ga veilig met voedsel om.

De schijven
De schijf van vijf bestaat uit de volgende schijven:
- Groente & fruit
- Brood, pasta en peulvruchten
- Zuivel, vlees, vis en vervangers
- Vetten & olie
- Vocht

Groente & fruit
Door het eten van groente en fruit krijg je belangrijk stoffen binnen zoals vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium. Tevens verklein je het risico op hart- en vaatziekten als je voldoende groente en fruit eet. Een ander voordeel aan groente en fruit is dat het weinig calorieën bevat.

Brood, pasta en peulvruchten
Door het eten van producten zoals brood, pasta en peulvruchten krijg je de stoffen koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine B, calcium en ijzer binnen. Het is noodzakelijk om deze stoffen binnen te krijgen omdat ze je energie geven en je een ‘vol’ gevoel geven. Ze nemen de honger weg en zorgen tevens voor een goede stoelgang.

Zuivel, vlees, vis en vervangers
Bij deze schijf gaat het om producten zoals vis, vlees, melk, kaas enzovoort. Door middel van deze producten krijg je stoffen binnen zoals eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en vitamine B.

Vetten & olie
Het is tevens belangrijk om vetten binnen te krijgen. Hierbij kun je denken aan producten zoals bakboter, halvarine en wokolie. Door middel van deze producten krijg je stoffen binnen zoals vitamine A, D, E en vetzuren.