Couperose voorkomen

zaterdag 15 juni 2013 - 10:45 uur

Couperose is niet te genezen maar in zekere zin wel te behandelen. Omdat couperose slechts het eerste stadium is van rosacea is het handig om je gezicht gelijk goed te verzorgen voordat je last krijgt van de andere kwaal. Couperose is niet besmettelijk en daarentegen ook niet ernstig, het wordt namelijk alleen als een ernstige cosmetische kwaal gezien.

Helaas is het voorkomen van couperose erg moeilijk, maar het is goed te onder drukken door de risicofactoren zo veel mogelijk te vermijden. Niet voor iedereen is deze kwaal te voorkomen, omdat ook kan zijn dat de couperose erfelijk is aangelegd.

Tips om de kans op couperose te verminderen
De volgende tips kunnen erg handig zijn om couperose te onderdrukken. Ook als je last van couperose hebt is het handig om de tips te volgen, dit omdat je lichaam nieuwe bloedvaatjes blijft aanmaken waardoor de kans op vermindering groter wordt.

Temperatuursverschillen vermijden
Vermijdt absolute hoge temperaturen, hierbij kun je denken aan een sauna of een te heet bad, maar ook blootstelling aan het koude winterweer. Door deze hitte wordt je huid erg droog, waardoor kwetsbaarder en vatbaarder voor deze kwaal. Ook is het verstandig om alcoholische delicatessen, hete dranken, erg warm en pikant voedsel, stress en hevige inspanningen te vermijden.

Bescherming
Het is verstandig om je tegen de zon beschermen en ga ter aller tijde niet onder de zonnebank. Door de zonnebrand worden de bloedvaten uitgezet, daarnaast wordt het bindweefsel afgebroken door de blootstelling van de zon. Op lange termijn zullen de adertjes hierdoor verslapen. Meer informatie over couperose. 

Cosmetica en shampoo
Het is uiterst belangrijk dat je weet wat je op je huid smeert. Veel cosmetica kan namelijk de huid laten irriteren, hierbij kun je denken aan producten met vitamine A-zuur, vitamine E of Fruitzuren. Het beste is een dagcrème te gebruiken die je huid beschermt tegen de schadelijke factoren van buitenaf. Behandel daarnaast de huid met zachtheid en gebruik geen alcoholhoudende reinigingslotions. Het beste is om zachte en niet irriterende producten te gebruiken. Daarnaast kun je je gezicht wassen met lauw water, wrijf daarnaast je gezicht niet droog maar dep je gezicht droog. Vermijd behandelingen zoals peelen, scrubben of stoombaden omdat deze een prikkelend effect kunnen geven op de huid.