Kalknagels

dinsdag 28 mei 2013 - 09:00 uur

Kalknagels hebben niet alleen invloed op de voeten, maar ook op de geest. Nu zul je je vast af vragen, waarom?

Kalknagels
Heel veel mensen lopen kalknagels op. Dit gebeurd vaak in openbare en gemeenschappelijke ruimtes waar het warm en vochtig is. Bijvoorbeeld in een gemeenschappelijke kleedkamer met douches. Dat is waarom moeders ook altijd tegen hun zoons van de voetbal zeggen dat ze hun badslippers mee moeten nemen wanneer ze een voetbal wedstrijd hebben.

Ruim 15% van de bevolking loopt wel eens een kalknagel op. Ondanks dit lijkt het wel een enorm taboe te zijn. Mensen schamen zich er voor, willen het er niet over hebben en laten vaak niet eens weten dat ze er last van hebben aan hun eigen man of vrouw. Het ziet er misschien niet zo fris en hygiënisch uit, zo’n gele nagel, maar het is niks om je voor te schamen. Heel veel mensen hebben er last van. Bovendien kan het echt iedereen over komen. De kaasboer, de vrouw van de supermarkt, de buurman.

Klachten
Wanneer je last hebt van een kalknagel kun je last krijgen van verschillende soorten symptomen. De meeste mensen denken bij kalknagels gelijk aan een gele nagel. Dit klopt ook wel, maar er zijn nog veel meer symptomen van kalknagels. Het hoeft tevens niet altijd geel te zijn, de nagel kan ook bruin gaan kleuren. Naast deze klachten die je kunt ‘zien’ aan de nagel krijgen mensen er ook vaak geestelijke klachten van. Zoals we al zeiden schamen veel mensen zich er voor. Ze stoppen hun voeten weg, dragen altijd sokken en proberen op alle mogelijke manieren te voorkomen dat mensen hun voeten zien. Een betere oplossing is het behandelen van kalknagels. Des te eerder ben je er weer van af, en des te eerder kun je gewoon weer zonder sokken in bed gaan liggen naast je partner.

Risicofactoren
Een goede hygiëne goed moeten zijn om kalknagels niet op te lopen. Dit is in feite ook wel zo, maar je moet weten dat een te goede hygiëne juist bij kan dragen bij het ontwikkelen van kalknagels. Juist door je tenen rigoureus te behandelen met allerlei soorten zeep zorg je er voor dat deze gevoelig worden voor allerlei soorten schimmels. Je kunt beter je voeten en tenen niet al te fanatiek schoonmaken met zeep.

Verder zijn de meeste risicofactoren de meeste mensen wel bekend. Je voeten en tenen goed afdrogen nadat deze nat zijn geweest is natuurlijk evident. Ook het aantrekken van schone sokken is logisch. Wat sommige mensen nog wel eens vergeten is het dragen van slippers in zwembaden of in kleedruimtes van sportaccommodaties. Dit is belangrijk en verstandig om te doen. zo kom je niet zo snel in contact met schimmel die deze kalknagels veroorzaakt.

Besmettelijk
Kalknagels zijn erg besmettelijk. Als je erg gevoelig voor bent en te maken krijgt met de genoemde risicofactoren kun je eenvoudig door andere mensen besmet worden die te kampen hebben met deze kwaal. Pas daarom goed op en kijk goed uit voor de risicofactren.