Wat is cholesterol?

woensdag 15 mei 2013 - 14:03 uur

Cholesterol is voor de meeste mensen een bekend woord. Echter weten maar weinig mensen wat het nou precies inhoudt.

Cholesterol
Wanneer we het over cholesterol hebben, wordt er vaak gesproken over een te hoog cholesterol. Hierdoor wordt cholesterol over het algemeen gezien als iets negatiefs. Dit is echter niet het geval. Cholesterol is een stof dat het menselijk lichaam nodig heeft. Cholesterol wordt opgenomen uit voedsel.

De stof bevind zich in de hormonen, gal en celwanden. Cholesterol moet uiteraard ook worden vervoert, dit gebeurd door het bloed. Naast cholesterol hebben we ook nog de term lipoproteïnen. Dit is een verbinding tussen bijvoorbeeld eiwitten en cholesterol waardoor het vervoert kan worden.

Cholesterol is onder andere belangrijk omdat het celmembranen, vitamine D, gal en steroïdhormonen aan maakt. Voor 1/3 deel komt cholesterol afkomstig uit voedsel, en voor 2/3 deel wordt het geproduceerd door de lever.

Lipoproteïnen
Cholesterol wordt met eiwitten verbonden zodat ze zich kunnen vervoeren door het bloed. De verbinding tussen deze twee worden lipoproteïnen genoemd. Lipoproteïne wordt onder verdeeld in twee soorten, namelijk:
- HDL: Hoge Dichtheid Lipoproteïne
- LDL: Lage Dichtheid Lipoproteïne

Cholesterolgehalte meten
Wanneer je, je cholesterolgehalte laat meten kan er bekeken worden of je een risico loopt om hart en vaatziekten te krijgen. Het cholesterolgehalte wordt gemeten door middel van een bloedtest. De uitslag wordt in millomol per liter gegeven. In de meeste gevallen laat je twee keer een bloedtest doen en wordt je cholesterolgehalte twee keer gemeten. Dit wordt gedaan omdat het cholesterolgehalte veel schommelt.
Wanneer de uitslag bekend is, wordt deze bekeken door een arts. Een arts kan je meer informatie geven over de uitslag en over een eventuele behandeling.

Wanneer we spreken van een behandeling is er meestal sprake van een te hoog cholesterolgehalte.

Te hoog cholesterol
Een te hoog cholesterolgehalte ontstaat in de meeste gevallen door te vet eten en overgewicht. Daarnaast is het ook mogelijk om een erfelijke aanleg te hebben voor een te hoog cholesterolgehalte. Mensen met een te hoog cholesterolgehalte lopen meer risico om een hartinfarct of een beroerte op te lopen.