Kan ik alcohol drinken bij het gebruik van antibiotica?

maandag 06 mei 2013 - 14:03 uur

De werking van alcohol bij gebruik van antibiotica is erg verschillend, de ene soort antibiotica kan wel samen met alcohol en de andere soort is geen goede combinatie met alcohol.

Er wordt vaak gedacht dat alcohol en antibiotica niet samen kunnen. Dit is echter niet bij alle antibiotica is dit het geval. Bij sommige antibiotica kan het gebruik van alcohol weinig tot geen kwaad. Zo zijn er een paar soorten waar de werking van alcohol sterk merkbaar is.

Bij de antibiotica Doxycycline en tetracycline wordt de werking van de antibiotica een stuk minder wanneer er alcohol gedronken wordt. Er is in dit geval een hogere dosering nodig om een zelfde werking te bereiken.

Wanneer je de antibiotica tinidazol of metronidazol gebruikt is de kans groot op misselijkheid, hoofdpijn, buikkrampen en overgeven bij het gebruik van alcohol.

Flagyl is een antibiotica die wordt voorgeschreven bij vaginale infecties. Deze antibiotica geeft een verhoogt risico wanneer je tijdens deze kuur ook alcohol gebruikt op misselijkheid, hoofdpijn, zweten en blozen.

Bij de andere soorten antibiotica is de werking van alcohol niet echt van toepassing. Er zijn geen verhoogde bijwerkingen bekend bij deze soorten antibiotica. Toch is het altijd van belang om eerst de bijsluiter het medicijn goed door te lezen.