Nadelen van het ziekenhuisdieet

vrijdag 19 april 2013 - 21:55 uur

Het klinkt altijd mooi in drie weken tijd 15 kilo kwijt, in 5 dagen 5 kilo afvallen. Die dingen lezen en horen we natuurlijk graag. Maar als het echt mogelijk is zitten en vaak wel haken en ogen aan. Zo is dat ook met het ziekenhuis dieet, het klinkt prachtig, maar is dat ook daad werkelijk zo? Met het ziekenhuis kan je inderdaad een geweldig resultaat behalen in een zeer korte tijd, maar het nadeel er aan is ja nu komt het. Wanneer je stopt met het dieet, is de kans groot dat de kilo’s die je er net af hebt in no-time weer terug komen, en misschien nog met wel een extra paar kilo’s. 

Ook kan het jojo-effect ontstaan, je valt in eerste instantie heel veel af in een korte periode, je lichaam breekt meteen alle vetten af, maar niet alleen de vetten worden afgebroken. Je lichaam krijgt weinig brandstoffen binnen en gaat ergens anders energie vandaan halen, daarom worden niet alleen de vetten verbrand maar ook je spieren worden aangetast.

Het jojo-effect houdt in feite in je valt af, maar je komt weer aan. Je gaat weer afvallen, maar je komt weer meer aan dan je bent afgevallen. Ook zou je, je hele leven hier aan vast zitten. Sowieso als je gaat een streng dieet aan gaat, moet je altijd blijven lijnen.

Ziekenhuisdieet 5 dagen
Een vijf daags dieet waar je tot 5 kilo mee kan afvallen. Klinkt leuk, ja super leuk! Maar hoe krijg je dat nou voor elkaar? Je gaat je deze vijf dagen houden aan een erg streng dieet, om in de vijf dagen 3 tot 5 kilo af te kunnen vallen. Zo eet je voornamelijk geroosterd brood of beschuit, sinaasappel, yoghurt en sla. Wanneer je echt het maximale wilt bereiken is het belangrijk om een goed doorzettingsvermogen te hebben. Je moet niet de fout in gaan, en je echt precies aan het dieet houden.

Bij het ziekenhuis dieet hoef je niet na te denken wat je wel of wat je niet mag, alles is al voor je uitgestippeld. Het is dan ook niet de bedoeling dat je in het schema gaat schuiven of vervangen. Een nadeel is wel dat er wordt gezegd dat je in het weekend normaal mag eten, maar wat is normaal voor sommige mensen? Misschien is een dikke hamburger met wat friet voor sommige mensen in het weekend wel een normale lunch. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling, het is verstandig om even goed minder te eten als dat je gewend bent, maar het moet wel voedzaam zijn. Omdat je in de rest van deze vijf dagen erg weinig voedingstoffen binnen krijgt, die je in het weekend moet bij vullen. Het is natuurlijk zonde om in je in het weekend helemaal los te laten gaan, dan is het effect van het dieet ook weg, dus ga niet alles eten wat los en vast zit.

Wanneer je het gewenste gewicht heb bereikt is het nog de kunst om dit gewicht vast te houden. Dit kan je het beste doen om een balans dag in te lassen op iedere maandag. In de ochtend neem je een glas water met een citroentje erin, in de middag neem je een appel met een beschuit of geroosterd broodje en ’s avonds neem je een halve krop sla met 1 ei en met 1 tomaat. Je zal inderdaad goed kunnen afvallen met dit dieet, maar wanneer je een druk leven heb, kan het een erg zwaar dieet zijn om je hier aan te houden. Ook is het dieet niet echt goed voor je lichaam dus langer als 5 dagen kan je het dieet ook niet volgens, je moet dan echt het weekend nemen om rust te nemen.

Ziekenhuisdieet 3 dagen
Ook kan je er voor kiezen om het ziekenhuis dieet drie dagen te volgen. Je neemt dezelfde maaltijden al wanneer je het dieet 5 of 10 dagen volgt of wanneer je het dieet wel drie weken gaat volgen. In het ziekenhuisdieet van drie dagen is de kans groot dat je al veel kilo’s kwijt kan raken. Het is zelfs mogelijk om vijf kilo kwijt te raken in deze drie dagen. Wel is het belangrijk om na deze drie dagen rustig aan je eet gewoonte weer op te pakken, ga je meteen normaal eten zitten die kilo’s die er in die drie dagen af zijn gegaan er nog sneller weer aan, met een paar kilo extra.

Ziekenhuis dieet soep
Het ziekenhuis dieet soep behoort ook tot een crash dieet, je eet zeven dagen lang alleen maar kool soep. Je mag er zoveel van eten als je wilt, aangezien er bijna geen calorieën in zitten. 3 tot 5 kilo kwijt raken met deze soep is dan ook niet verassend.
Dit dieet is ook alleen geschikt als je in korte tijd snel gewicht kwijt wil of moet raken. Het is een soep waar totaal geen brandstoffen in zitten, je krijgt dus steeds minder energie en het dieet is daarom ook niet langer vol te houden als zeven dagen.
De kans op het jojo-effect na dit dieet is ook zeer groot. Wanneer je weer normaal gaat eten, zal je lichaam meteen alle vetten opslaan die er binnen komen, kijk daar dan ook vooral mee uit!

Dag 1: Kool soep en alle fruit soorten behalve bananen
Dag 2: Kool soep en alle groenten soorten (rauw, gekookt of gestoomd). Als ‘diner’ mag je een aardappel eten met boter.
Dag 3: Kool soep en alle soorten fruit en groenten
Dag 4: Kool soep en 8 bananen
Dag 5: Kool soep en 6 tomaten. Daarnaast mag je 450 gram vlees of vis opeten.
Dag 6: Kool soep en alle soorten groenten. Ook mag je weer vlees eten (maximaal 450 gram)
Dag 7: Kool soep en alle soorten groenten. Op deze dag mag je ook zilvervliesrijst

Ziekenhuissoep dieet recept
1 witte kool, 3 groene paprika’s, 3 grote tomaten, 1 bos soepselder, 6 grote uien, 4 wortelen, 1 pakje soepmix, eventueel peper, vetarme bouillonblokjes, peterselie, sojasaus, tabasco, oregano, tijm, rozemarijn, knoflook en chilipepers. Het gebruiken van zout is verboden.

Ervaringen met ziekenhuisdieet
Salima:
Ik ben 5 dagen bezig met dit dieet en ben er 2.5 kilo mee afgevallen. Ik voel me echt heerlijk omdat ik geen troep meer eet. Ik moet wel zeggen dat ik er zo nu en dan mijn eigen invulling aan geef. Ik ben niet zo een water drinker maar ik doe bijvoorbeeld een beetje sap bij me water om er een smaak bij te geven. Daarnaast gebruik ik yoghurt van optimel, dit is met een smaakje en met fruit (kijk eens op de achterkant, het bevat maar 5 cal. meer dan normale magere yoghurt). Dus in plaats van 2 bakjes yoghurt neem ik er 1, maar dan wel de lekkere van optimel!

Miche:
Met dit dieet ben ik gestart op vrijdag 13 april, dit vond ik een ideale dag om ermee te starten. Natuurlijk niet met vrijdag, maar gewoon al heel heftig alle lekkere dingen uit de snoepkast links laten liggen en maandag de 16e echt gestart. Het resultaat is er deze ochtend 18 april was er reeds 4.2 kg af. Ik verplicht mezelf een beetje om toch door te doen tot ik het mooie cijfer 66 zie staan op de weegschaal. Dus nu nog 5 kg te gaan.

Rene:
Ben er vandaag weer aan begonnen; even gewicht corrigeren maar vooral weer wat meer discipline in het eetpatroon terug krijgen. Ik heb dit dieet 5 jaar geleden gedaan en ben ik in 3 x 3 weken ruim 33 kilo afgevallen. Nu doe ik het ieder jaar nog een weekje om bovengenoemde reden en blijf ik vrij probleemloos op gewicht. Voor mij een top dieet omdat het weliswaar zwaar is, maar dit goed is vol te houden omdat het korte periodes van steeds 5 dagen zijn. Tot mijn verbazing veranderde mijn eetpatroon onmiddellijk mee. Je kunt simpelweg na een periode niet teveel meer eten! Blijven sporten in het begin van de week (later heb je daar geen energie meer voor) maar niet te ambitieus (beetje beweging is al voldoende).

Iloon:
Werkt super! Ben na 4 dagen al 2,7 kilo kwijt! En ik kan het ook nog eens prima volhouden! Ben wel van mening dadt je dit zeker NIET langer dan 2 weken achter elkaar moet doen. En al die sinaasappels beginnen na een week wel een beetje te vervelen. Maar goed je moet er wat voor over hebben natuurlijk! Succes allemaal!