Wat is het ziekenhuisdieet

donderdag 11 april 2013 - 16:54 uur

Het ziekenhuisdieet wordt ook wel een crash dieet genoemd. In een korte tijd kan je vele kilo’s afvallen. In een korte periode krijg je veel minder calorieën en koolhydraten binnen dan normaal, dit zorgt er voor dat je in een korte periode veel gewicht kan verliezen. 

Dit dieet wordt voornamelijk toegepast op patiënten die om medische redenen snel moeten afvallen, voor bijvoorbeeld een operatie, maar door het overgewicht kan de operatie gevaarlijk worden. Wanneer je aan het ziekenhuisdieet begint is het belangrijk dat de patiënt zich streng aan het dieet houdt.

Het dieet heeft een duur van vijf dagen, in deze vijf dagen krijgt de patiënt weinig calorieën binnen. Door het lage vetgehalte in de voeding, kan de patiënt in de vijf dagen tot wel vijf kilo afvallen. Wel is het belangrijk dat na de vijf dagen minimaal twee dagen normaal te gaan eten. Er zijn dan geen speciale voorschriften en er kan normaal gegeten worden.

Na het volgen van het ziekenhuis dieet van vijf dagen, mag het dieet nog twee keer gevolgd worden. Daarna moet de patiënt een hele week rust houden, en mag in die rust week gewoon eten.

Wanneer je het ziekenhuis dieet volgt moet je ook rekening houden met het zogenoemde JOJO-effect. Wanneer een tijdelijk heel weinig brandstoffen binnen krijgt, worden je vetten verbrand. Maar wanneer je weer normaal gaat eten, slaat je lichaam meteen alle vetten op voor wanneer je lichaam weer weinig brandstoffen binnen krijgt. Dan heeft je lichaam in ieder geval genoeg opgeslagen vetten. Hierdoor kom je snel weer vele kilo’s aan. Je moet daarom even goed op je eetgewoontes blijven letten en zorg voor voldoende beweging.